niedziela, 12 października 2014

lasagne z dynią, suszoną szynką i szałwią

Nie wszyscy członkowie mojej Rodziny przepadają za dynią. Na szczęście ja należę do tych, którzy bardzo ją lubią! :) W dyniowym sezonie staram się zawsze przyrządzić kilka dań z jej udziałem. Minionej jesieni przygotowałam rozgrzewające curry (klik) oraz dynię faszerowaną (klik). W tym roku postawiłam na makaronową wariację - bo przecież lasagne jest zawsze świetnym pomysłem na obiad! Dyniowa wersja jest zdecydowanie delikatniejsza od klasycznej - bardziej przypasuje miłośnikom stonowanych smaków, niż fanom wyrazistego jedzenia. Ci drudzy mogą ewentualnie podkręcić potrawę ostrzejszymi przyprawami lub po prostu, w ramach ukłonu w stronę tradycji, dorzucić do składu przesmażone mięso mielone.

O, to tyle w temacie dyni! ;) Dobrej niedzieli.

lasagne z dynią, suszoną szynką i szałwią
(wg przepisu z Kwestii Smaku)


składniki:
(na 6 porcji)

- 1 kg dyni (ważonej ze skórką)
- oliwa z oliwek
- 16 płatów lasagne
- 50 g masła
- pół szklanki listków szałwii
- 250 g zmielonego twarogu
- 50 g tartego parmezanu
- 1,5 szklanki śmietany
- łyżeczka papryki w proszku (pół na pół słodkiej i ostrej)
- łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- świeżo zmielone sól i pieprz
- 10 plasterków suszonej szynki (można pominąć w wersji wegetariańskiej)


1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (np.8 części), kładziemy na blasze do pieczenia, smarujemy oliwą i pieczemy przez ok. 30-40 minut. W międzyczasie, w osolonej wodzie, podgotowujemy płaty lasagne - wyjmujemy je po minucie i odkładamy na blat/deskę jeden obok drugiego. Na małej patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim listki szałwii, aż się zarumienią - zdejmujemy z ognia.

2. Upieczoną dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę. W dużej misce łączymy warzywo z twarogiem, parmezanem, śmietaną (po 3 łyżki parmezanu oraz śmietany pozostawiamy i łączymy w małej miseczce) oraz przyprawami - papryką, gałką, solą i pieprzem. 

3. Żaroodporne naczynie smarujemy odrobiną szałwiowego masła. Na dnie układamy 1 warstwę makaronu, na niej połowę masy dyniowej - całość posypujemy połową rozdrobnionej szynki i polewamy częścią masła. Powtarzamy kolejną warstwę - makaron, nadzienie z dynią, szynka i masło. Na wierzchu układamy pozostałe płaty lasagne - ich powierzchnię smarujemy pozostałym parmezanem połączonym ze śmietaną. Na koniec całość polewamy resztką szałwiowego masła. Lasagne pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20-30 minut, aż do zarumienienia.


Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...