środa, 15 października 2014

na niedzielne śniadanie: chleb ze szpinakiem i orzeszkami pinii + jajka sadzone na szynce

Wiem, że dziś dopiero środa...ale myśleć o weekendowych śniadaniach nikt mi nie zabroni, bo to jedne z moich ulubionych posiłków w ciągu tygodnia! ;) Ostatnio postanowiłam upiec inny chleb, niż ten na zakwasie, który gości w moim domu od kilku miesięcy. Szpinakowy bochenek idealnie zgrał się z banalnie prostymi jajkami sadzonymi (aż głupio podawać przepis!). O ile na chleb trzeba chwilę poczekać (z tego powodu najbardziej poleca się na drugie śniadanie, lub pierwsze lekko spóźnione - i to nie dlatego, że musi wyrastać, bo nie musi, ale dlatego że zwyczajnie potrzebuje się zrumienić), to jajka robią się błyskawicznie - nic prostszego!


chleb ze szpinakiem i orzeszkami pinii 
+ jajka sadzone na szynce


składniki:

chleb ze szpinakiem i orzeszkami pinii
(wg przpisu z książki "HOME MADE summer")

- 175 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka musztardy
- 100 g świeżego szpinaku
- 50 g orzeszków pinii
- świeżo zmielone sól i pieprz


1. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Małą keksówkę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. W dużej misce miksujemy mąkę, jajka, śmietanę, oliwę i musztardę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy umyty i osuszony szpinak (możemy go dodać w całych liściach lub delikatnie posiekać) oraz orzeszki pinii, mieszamy łyżką. Gotową masę przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika na ok. 40-50 minut. Pieczemy do zrumienienia, wilgotność środka sprawdzamy za pomocą patyczka. Przed podaniem chleb studzimy do temperatury pokojowej. Później przechowujemy go w lodówce - zachowuje świeżość przez kilka dni.

P.S. Chleb ma lekko "omletową", zbitą konsystencję. Nie jest to puszysty, chrupiący bochenek ;) 

jajka sadzone na szynce 
(porcja dla 2 osób)

- łyżka masła
- 4 jajka
- 4 plasterki szynki dojrzewającej
- świeżo zmielone sól i pieprz


1. Masło rozpuszczamy na patelni. Układamy na nim plastry szynki i wbijamy jajka, jedno obok drugiego. Wierzch obsypujemy solą oraz pieprzem i smażymy kilka chwil, aż białka zetną się całkowicie, a żółtka pozostaną lekko płynne. Podajemy na gorąco z porcją szpinakowego chleba.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. wczoraj zaserwowałam gościom ten wyśmienity duet- chleb ze szpinakiem i orzeszkami i jajka na szynce. Rewelacja!!!!! Wszyscy zachwyceni, były dokładki!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis genialny. Robiłam już dwa razy, wczoraj dodałam jeszcze czarne oliwki i świetnie się wkomponowały. Mężowi tak zasmakował chlebek, że teraz czeka mnie przyrządzanie go do pracy na drugie śniadanko :) Konstruktorka pozdrawia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim dziękuję za komentarze! :) No i cieszę się, że chleb zasmakował . Dobrze wiedzieć, że jest dobry z oliwkami - też planuję kilka modyfikacji przy najbliższym jego pieczeniu.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...