Lubię robić dżemy. Taka mnie naszła refleksja ;)
Życzę Wam dobrego, słonecznego weekendu. Do spisania po niedzieli!
P.S. Mam jeszcze jedną dobrą wiadomość - bezpłatne zwiedzanie Europejskiego Centrum Solidarności, o którym pisałam Wam kilka postów temu, zostało przedłużone do końca października. Koniecznie skorzystajcie z tej okazji!
dżem wieloowocowy z migdałami i wanilią
(inspiracja: przepis w magazynie "moje Gotowanie")
składniki:
(na ok.8 słoików po 300 ml)
- 1 kg jabłek
- 1 kg śliwek
- 1 kg gruszek
- 1 kg cukru
- 300 g migdałów*
- laska wanilii
1. Owoce myjemy, jabłka oraz gruszki obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na większe kawałki (np.ósemki). Śliwki przepoławiamy i drylujemy. Wszystkie owoce wkładamy do dużego garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem, odstawiamy na noc. Następnego dnia stawiamy naczynie na małym ogniu i gotujemy jego zawartość przez ok.1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Do gorącego dżemu dodajemy posiekane orzechy oraz miąższ wyskrobany z wnętrza wanilii. Całość gotujemy nadal, aż owoce zgęstnieją. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem - studzimy.
Smacznego!
* magazyn zamiast 300 g migdałów zaproponował 200 g rodzynek i po 100 g orzechów laskowych oraz migdałów + kilka goździków. Zdecydowałam się uprościć dodatki i postawiłam wyłącznie na migdały tak, żeby były mocniej wyczuwalne! :)
Dżemik wychodzi na prawdę boski. W pracy zaczynamy jeść kanapeczki z dżemem z Twojego Aniu przepisu, a domu czeka na mnie kolejna porcja owoców do przyrządzenia przetworów :)
OdpowiedzUsuńO ja! :) Ale się cieszę! Mi też ten dżem bardzo przypadł do gustu. Życzę Wam smacznych kanapek w pracy i powodzenia przy kolejnych przetworach :)
Usuń