Dziś przepis na coś nieco innego, niż zazwyczaj. Poniżej prezentuję ciastka, które świetnie sprawdzają się jako przegryzka do filmu czy przystawka na imprezie. Są pysznym dodatkiem do czerwonego wina, a ich receptura pozostawia pole do niekończących się wariacji - bo jeśli nie macie pod ręką świeżych fig, możecie użyć innych owoców lub pójść "na łatwiznę" i dodać ulubiony gotowy dżem ze słoiczka (byle nie mocno słodki! ;)). Do tego przepisu będę wracała często, bo po pierwsze bardzo lubię i sery pleśniowe i figi, a po drugie nie mam wielu sprawdzonych i szybkich przepisów na przekąski - tego mi brakowało!
Spokojnej niedzieli :)
wytrawne ciastka z serem pleśniowym i figami
(wg przepisu z magazynu "moje Gotowanie")
składniki:
(na 8-10 ciastek)
- 100 g miękkiego masła
- 100 g sera pleśniowego (najlepiej intensywnego, z niebieską pleśnią - np. Danish Blue)
- 250 g mąki pszennej
- łyżeczka czarnego pieprzu
- łyżka wody
- 2 świeże figi
- 1/4 szklanki wody
1. W średniej misce miksujemy masło i ser, dodajemy mąkę, pieprz i wodę. Całość wyrabiamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta (w razie potrzeby dodajemy więcej wody). Z masy formujemy kulę i schładzamy ją ok.30 minut. W międzyczasie z fig usuwamy ogonki, owoce kroimy na pół i układamy w małym garnuszku przecięciem do dołu, zalewamy odmierzoną wodą i gotujemy ok. 5 minut. Po tym czasie zawartość naczynia blendujemy na gęsty mus.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy (najlepiej między arkuszami papieru) na gruby, ok. 5mm placek. Szklanką wykrawamy ciastka i kładziemy je na wyłożonej matą/papierem blasze. Na środku każdego krążka robimy lekkie wgłębienie i układamy w nim porcję figowego dżemu. Ciastka pieczemy do zrumienienia - trwa to ok. 20-30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz