poniedziałek, 8 września 2014

spaghetti z mięsnymi klopsikami i grillowanymi warzywami

Coraz częściej moje myśli biegną ku rozgrzewającemu jedzeniu. Mam ogromną ochotę na gorące zupy czy sycące makarony z sosami. Powoli moja kuchnia przestawia się na tryb jesienny. Na początku września, specjalnie dla Magazynu Obsesje (klik), przygotowałam poniższe spaghetti - jego smak jest idealny na zbliżające się, coraz krótsze wieczory. Wegetarianie mogą spokojnie zaserwować sobie wersję makaronu z samymi grillowanymi warzywami i pomidorowym sosem. Ale przede wszystkim polecam pełną wersję dania - mięsne klopsiki są bardzo smaczne i pożywne.

Dobrego początku tygodnia :)


spaghetti z mięsnymi klopsikami 
i grillowanymi warzywami



składniki:
(na 2 porcje)

- mała czerwona papryka
- pół cukinii
- świeżo zmielone sól i pieprz
- 2-3 łyżki oliwy
- 200 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
- małe jajko
- 3 łyżki parmezanu lud cheddara
- 3 łyki posiekanej natki pietruszki
- łyżka masła
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki przecieru pomidorowego lub mała puszka pomidorów
- łyżeczka oregano
- łyżeczka suszonych płatków chilli
- kilka porwanych listków bazylii
- 200 g makaronu do spaghetti


1. Cukinię kroimy na grube plastry, paprykę oczyszczamy i dzielimy na osiem części. Warzywa skrapiamy oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem i grillujemy na patelni grillowej lub pieczemy w 220 stopniach przez ok.20 minut. W międzyczasie mielone mięso łączymy z jajkiem, serem i natką pietruszki. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy je na maśle przez ok.10 minut, przewracając mięso w połowie czasu. 

2. Makron gotujemy wg wskazań producenta (zazwyczaj trwa to ok.8-10 minut). Mięsne kulki przekładamy na talerz, a na tej samej patelni szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy przecier lub pomidory w puszce oraz przyprawy i zioła: oregano, chilli i bazylię. Sos podgrzewamy, dodajemy do niego klopsiki, całość przykrywamy i gotujemy jeszcze kilka minut, aż grillowane warzywa i makaron będą gotowe. Makaron odcedzamy, układamy na talerzach, polewamy sosem z klopsikami i obkładamy grillowaną cukinią oraz papryką. Na koniec danie możemy posypać drobno startym serem.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ależ pyyyychota danie! I do tego niepowtarzalne zjawiskowe zdjęcie. Wielkie brawa!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Coraz częściej wspominasz o wersjach wegetariańskich, wiec tym bardziej mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jestem na etapie poszukiwania większej ilości wegetariańskich inspiracji więc na pewno pojawią się jakieś nowe przepisy! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...