niedziela, 21 września 2014

faszerowana cukinia na pomidorowym makaronie

Moja Mama robi pyszne faszerowane warzywa - zamiennie paprykę i cukinię. Farsze zawsze wynikają z aktualnego stanu lodówki i kuchennych szafek. Postanowiłam pójść Jej śladem i niewielkim nakładem składników oraz kosztów przyrządziłam proste danie. Jako bazę dodałam makaron, potrawa jest więc sycącym i pełnowartościowym obiadem. Składniki można mnożyć, lub ujmować (wegetarianie mogą pokusić się o wersję z grillowanymi warzywami zamiast mięsa) - zachowując prostą zasadę przygotowania, faszerowaną cukinię można przyrządzić na milion sposobów!

Dobrej niedzieli :)



faszerowana cukinia na pomidorowym makaronie


składniki:
(na 4 porcje)

cukinia
- 2 nieduże cukinie
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g mięsa mielonego
- jajko
- garść posiekanej natki pietruszki
- świeżo zmielone sól i pieprz 
- oliwa

- 3-4 łyżki startego sera
- 2 łyżki bułki tartej

makaron
- 300 g makaronu (najlepiej rurki)
- mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- szklanka przecieru pomidorowego (ewentualnie gęstego soku pomidorowego)
- kilka listków świeżej bazylii
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka płatków chilli (opcjonalnie)
- świeżo zmielone sól i pieprz
- oliwa


1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Ostrym nożem wycinamy miąższ warzywa (pozostawiając nienaruszoną skórkę z małą warstwą białej części cukinii) i odkładamy go do farszu. Gotowe "łódeczki" podpiekamy 10 minut. W międzyczasie gotujemy makaron (al dente) i przygotowujemy nadzienie. Na średniej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej posiekaną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mięso mielone i całość smażymy kilka minut, aż mięso się zetnie. Równolegle w średnim garnku rozgrzewamy drugą porcję oliwy i również smażymy na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy przecier/sok pomidorowy, bazylię, oregano, chilli oraz sól i pieprz - podgrzewamy. Do mięsa dodajemy posiekany miąższ z cukinii, natkę oraz świeżo zmielone sól i pieprz. Zawartość patelni trzymamy jeszcze na ogniu 2-3 minuty, po czym zdejmujemy z kuchenki i dodajemy jajko. Ugotowany makaron dodajemy do pomidorowego sosu, mieszamy i wykładamy na dno żaroodpornego naczynia. Na makaronie układamy podpieczoną cukinię i wszystkie porcję wypełniamy gotowym farszem. Wierzch każdej "łódeczki" posypujemy tartym serem i odrobiną tartej bułki. Danie zapiekamy ok.20-30 minut, aż serowa skorupka się zrumieni.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ależ piękne i smakowite danie! Można łódeczką odpłynąć z zachwytu!!Pomysł podania - baaaardzo fajny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł na podanie tego na makaronie-rewelka:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...