sobota, 2 sierpnia 2014

ziołowa ciabatta i serowy omlet z pomidorkami

Dawno nie prezentowałam niczego typowo śniadaniowego. I w sumie w dziedzinie wymyślnych śniadań nadal nie mam jeszcze zbyt wiele do powiedzenia. Natomiast te przepisy zdecydowanie dołączyły do grona ulubionych porannych dań - ciabatta jest prosta i dość szybka, a omlet pyszny i ekspresowy. Na pewno pokuszę się też o inne ciabattowe i omletowe wariacje, bazę już mam! Będę się z Wami w przyszłości dzielić kolejnymi eksperymentami.

Spokojnego weekendu :)


ciabatta z ziołami i suszonymi pomidorami


składniki:
(na 2 duże ciabaty)

- 500 g mąki pszennej + parę łyżek do zagniatania 
- 40 g świeżych drożdży
- ok.300 ml ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- po łyżeczce: soli, pieprzu i ziół prowansalskich (lub innych ulubionych)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oliwy
- 100 g suszonych pomidorów z zalewy oliwnej


1. Mąkę przesiewamy do miski, robimy pośrodku dołek, kruszymy do niego drożdże, zasypujemy je łyżeczką cukru i zalewamy 3 łyżkami ciepłej wody. Mokre składniki lekko mieszamy, dodając trochę mąki z brzegów miski. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Po upływie tego czasu dodajemy do miski sól, pieprz, zioła, proszek, oliwę oraz resztę wody - zawartość naczynia dokładnie łączymy i zagniatamy przez kilka minut na stolnicy, dodając w razie potrzeby nieco mąki. Ciasto wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy i pozostawiamy do zdwojenia objętości - ok. 1 godzinę. 

2. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i delikatnie zagniatamy dodając stopniowo do masy pokrojone w grubą kostkę suszone pomidory. Ciasto dzielimy na pół i formujemy z niego na wyłożonej papierem blasze 2 ciabatty o długości ok.30 cm. Pozostawiamy je pod przykryciem na czas rozgrzewania się piekarnika do 200 stopni. Duże bułki posypujemy odrobiną mąki i pieczemy 10 minut. Obniżamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy pieczywo przez kolejne 30 minut. Lekko studzimy przed podaniem.


serowy omlet z pomidorkami


składniki:
(na 2 porcje)

- łyżka masła
- 4 jajka
- 4 łyżki startego sera (najlepiej parmezanu lub cheddara)
- świeżo zmielone sól i pieprz
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka kostek fety

do podania
- rukola
- bazylia
- szczypiorek


1. Jajka roztrzepujemy w misce, łączymy z tartym serem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy na nią masę jajeczną i czekamy, aż lekko się zetnie. Na wierzchu omleta układamy połówki pomidorków na przemian z kostkami fety, przykrywamy całość i smażymy na wolnym ogniu, aż jajka zetną się całkowicie. Gorący omlet podajemy z domowym pieczywem, posypany solą i pieprzem oraz ulubionymi dodatkami - szczypiorkiem, bazylią lub rukolą.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. wierzyć się nie chce, że to naprawdę może powstać w domowej kuchni. wrażenie, jakbyśmy byli co najmniej we francuskiej kawiarni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak widać niewiele trzeba, żeby stworzyć takie wrażenie :)

      Usuń
  2. niby to proste, ale w Twoim wydaniu- niesamowite!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...