Choć ranki i wieczory są już coraz chłodniejsze, a okres wakacyjny chyli się ku końcowi, staram się zatrzymać w domu jak najwięcej letniej atmosfery i w porze obiadowej wciąż serwuję szybkie i lekkie sałatki. Ta poniższa skradła moje serce. Może i ser pleśniowy nie jest dietetyczny, za to z aromatyczną suszoną szynką i zdrowym grillowanym melonem komponuje się znakomicie. Naprawdę warto skusić się na to danie!
P.S. Odliczanie do Restaurant Day trwa - zostały już tylko 3 dni! Życzę Wam miłego długiego weekendu - mój będzie całkowicie spędzony w kuchni ;) Jeszcze raz serdecznie zapraszam na kosztowanie efektów naszej pracy. Mam nadzieję, że do zobaczenia w niedzielę na Ogarnej!
sałatka z grillowanym melonem
(inspirowane przepisem Tomasza Jakubiaka)
składniki:
(na 2 porcje)
- pół małego melona
- 6 plastrów szynki suszonej
- ok. 100 g sera pleśniowego (np. lazur lub gorgonzola)
- 2 garści roszponki
- kilka pomidorków koktajlowych
- oliwa
- zredukowany, gęsty ocet balsamiczny
- sok z limonki/cytryny
- świeżo zmielony pieprz
1. Melona kroimy w grube plastry (pozostawiając skórę) i grillujemy z obu stron, aż powstaną ciemne prążki. Owoc zdejmujemy, a na tej samej patelni (lub na grillu/w piekarniku) opiekamy również plastry szynki. Na talerzach rozkładamy rukolę, układamy melona, połówki pomidorków i kawałki szynki. Całość posypujemy pleśniowym serem, polewamy odrobiną oliwy i zredukowanego octu, skrapiamy sosem z limonki/cytryny i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Może i nie jest to dietetyczne, ale urzekające na pewno. Pozostaje jedynie spróbować...
OdpowiedzUsuńserdecznie polecam! Póki jeszcze nie nadszedł całkowity czas na ciepłe zupy, warto sięgnąć po taką sałatkę :)
Usuń