Lubię ryż, łososia, szpinak, jogurt, czosnek, cytrynę i szczypiorek... I to bardzo! :) Dlatego poniższe placki są dla mnie strzałem w dziesiątkę i super alternatywą dla tart, makaronów, czy ziemniaczanych zapiekanek. Przypadły też do gustu mojemu Mężowi (któremu przy okazji dziękuję za pomoc przy zdjęciu!) - a to oznacza, że nawet bezmięsny obiad, może być posiłkiem pożywnym i smacznym ;) Yeah!
Słonecznego dnia!
ryżowe placki z łososiem i szpinakiem
z sosem czosnkowo-cytrynowym
(inspiracja: przepis na burgery z Kwestii Smaku)
składniki:
(na 4 duże lub 6-8 mniejszych placków)
placki
- torebka ryżu (100 g)
- 250 g łososia wędzonego na gorąco
- ok. 150 g świeżego szpinaku
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- garść posiekanej natki pietruszki
- świeżo zmielone sól i pieprz
- 2 łyżki masła/oliwy do smażenia
sos
- 3/4 szklanki gęstego jogurtu (najlepiej greckiego)
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sok z połowy cytryny
- mały pęczek szczypiorku, drobno posiekany
- świeżo zmielone sól i pieprz
do podania
- ulubiona sałata (w moim przypadku rukola)
- 2 ćwiartki cytryny
1. Ryż gotujemy wg wskazań producenta (może być nawet lekko przegotowany). W międzyczasie w średniej misce rozdrabniamy łososia, a na patelni podgrzewamy 2-3 minuty umyty i osuszony szpinak, aż zwiędnie. Do ryby dodajemy gotowy ryż oraz pokrojony na mniejsze kawałki szpinak. Dorzucamy jajko, 2 łyżki oliwy i natkę - całość mieszamy i doprawiamy świeżo zmieloną solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę, z masy formujemy placki (4 większe, lub 6-8 mniejszych) i smażymy je na średnim ogniu po ok. 3 minuty z każdej strony. W międzyczasie mieszamy składniki sosu i rozkładamy go do małych miseczek. Gotowe placki podajemy na gorąco, ułożone na ulubionej sałacie i skropione sokiem z cytryny.
Smacznego!
Oj! Oj! Cudne połączenie smaków! Przesmaczne placuszki! Zdjęcie- tylko pogratulować!!!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję!
UsuńCoś w sam raz dla mnie:) i ze to się udało tak ładnie usmażyć! Przyznaj - ile kotlecikow się nie uformowalo?:)
OdpowiedzUsuńudało się uformować wszystkie, choć trzeba przyznać, że to wyjątkowo delikatne placki i trzeba mieć do nich trochę cierpliwości ;)
Usuń