poniedziałek, 23 czerwca 2014

Kaczka na Dzień Taty!

Dziś dzień szczególny! Na tę specjalną okazję przygotowałam więc kaczkę. Po raz pierwszy samodzielnie - do tej pory tylko przyglądałam się jak przyrządzał ją mój Tata, wielki miłośnik kaczego mięsa :) Sama zdecydowałam się ją podać z pigwą, orzechami i korzennymi przyprawami, a nie z jabłkami, jak zwykło się jeść w moim domu. Wyszło bardzo smacznie i aromatycznie.

Wszystkim Tatom życzę dziś pięknego dnia. Moi są daleko, ale mam nadzieję, że już wkrótce spotkamy się by uczcić Ich święto - może właśnie przy kaczce? :)


Kaczka z orzechami i karmelizowaną pigwą
(inspiracja: Kwestia Smaku)


składniki:
(na 2 porcje)

kaczka
- 2 nóżki kacze
- 1 pigwa 
- 50 g cukru
- 75 ml wody
- 75 ml białego wina
- 1/2 laski cynamonu
- kawałek skórki z cytryny
- 1 gwiazdka anyżu
łyżka masła

sos
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
świeżo zmielone sól, pieprz

do podania
- opiekane ziemniaki
- roszponka


1. Kaczkę nacieramy składnikami sosu, umieszczamy w miseczce, przykrywamy i marynujemy przez całą noc. 

2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Z marynaty odkładamy orzechy, układamy mięso w żaroodpornym naczyniu i pieczemy, aż do zrumienienia (trwa to mniej wiecej 1,5-2 godziny, w zależności od wielkości udek). Na ostatnie 10 minut pieczenia układamy na wierzchu orzechy.

3. W czasie pieczenia kaczki przygotowujemy ziemniaki - najpierw podgotowujemy je w osolonym wrzątku ok.15 minut, a na ostatnie pół godziny pieczenia mięsa rozkładamy je na blasze i podpiekamy na rumiano.

4. W czasie gdy ziemniaki zacznają się piec przygotowujemy pigwę. Owoc obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazdo. Kawałki układamy w rondlu, zalewamy wodą i winem, dodajemy cukier, cytrynę, anyż i cynamon. Całość zagotowujemy i dusimy przez 15 minut. Na koniec ćwiartki pigwy kroimy na cieńsze plasterki i podsmażamy na maśle. 

5. Na talerzach wykładamy roszponkę, układamy kaczkę z orzechami, pigwę i opiekane ziemniaczki. Mięso możemy delikatnie polać winnym sosem pozostałym z duszenia owoców.



Smacznego!

7 komentarzy:

  1. dzięki i szybko wracaj.

    OdpowiedzUsuń
  2. jakaś zagraniczna ta kaczka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tato, tato, ależ Ty masz Córkę!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystko to brzmi bardzo egzotycznie, zwłaszcza pigwa i anyż, ale w sumie jak tak czytam to może jednak da się zrobić....

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...