Wiem, nazwa dania jest nadzwyczaj długa... Ale nie mogłam pominąć żadnego ze składników! Połączenie ich wszystkich to mistrzostwo! Tarta jest delikatna, kremowa i bardzo elegancka. Spód na bazie twarogu i ziół to świetna alternatywa dla tradycyjnego ciasta kruchego i podstawa do niezliczonych eksperymentów smakowych.
tarta na twarogowo-rozmarynowym spodzie
z camembert, migdałami, cynamonem i żurawiną
(inspiracja: Kwestia Smaku)
składniki:
(na tartę o średnicy ok.24 cm)
ciasto
- 125 g mąki pszennej
- 125 g białego sera (twarogu)
- 75 g zimnego masła
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki zmielonych migdałów
- łyżeczka rozmarynu (najlepiej świeżego, poszatkowanego na drobne kawałki)
- małe jajko
farsz
- 200 g gęstej śmietany
- 200 g sera camembert
- 4 łyżki płatków migdałowych zrumienionych na suchej patelni
- świeżo zmielone sól i pieprz
do podania
- kilka łyżek żurawiny
- cynamon mielony
- garść świeżej rukoli
1. Mąkę łączymy z białym serem i rozdrobnionym zimnym masłem. Do masy dodajemy sól, migdały i rozmaryn, wbijamy jajko - całość zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, chłodzimy ją przez minimum godzinę (a najlepiej całą noc). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Schłodzonym ciastem wylepiamy wysmarowaną masłem formę, wstawiamy ją do piekarnika na 20 minut. W międzyczasie kroimy camembert w plastry, a płatki migdałów rumienimy na patelni. Na upieczony spód wykładamy śmietanę doprawioną świeżo zmieloną solą i pieprzem, układamy ser i całość posypujemy migdałami. Tartę wstawiamy na 10 minut do piekarnika, aż farsz się podgrzeje, a ser lekko roztopi. Podajemy na gorąco, posypaną cynamonem, rukolą, z kleksem żurawiny.
Smacznego!
Czemu nikt nie komentuje?
OdpowiedzUsuńPrzecież to jest pycha!
też się dziwię ;) jasne, że pycha!
UsuńNiesamowite ciacho!!! Ależ połączenie składników!! Ser, migdały, żurawinka, rukola.. To jest to!!!!
OdpowiedzUsuńpołączenie faktycznie niebanalne i naprawdę pyszne! Trzeba spróbować :)
Usuń