sobota, 26 kwietnia 2014

tarta na twarogowo-rozmarynowym spodzie z camembert, migdałami, cynamonem i żurawiną

Wiem, nazwa dania jest nadzwyczaj długa... Ale nie mogłam pominąć żadnego ze składników! Połączenie ich wszystkich to mistrzostwo! Tarta jest delikatna, kremowa i bardzo elegancka. Spód na bazie twarogu i ziół to świetna alternatywa dla tradycyjnego ciasta kruchego i podstawa do niezliczonych eksperymentów smakowych. 


tarta na twarogowo-rozmarynowym spodzie
z camembert, migdałami, cynamonem i żurawiną
(inspiracja: Kwestia Smaku)


składniki:
(na tartę o średnicy ok.24 cm)

ciasto
- 125 g mąki pszennej
- 125 g białego sera (twarogu)
- 75 g zimnego masła
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki zmielonych migdałów
- łyżeczka rozmarynu (najlepiej świeżego, poszatkowanego na drobne kawałki)
- małe jajko

farsz
- 200 g gęstej śmietany
- 200 g sera camembert
- 4 łyżki płatków migdałowych zrumienionych na suchej patelni
- świeżo zmielone sól i pieprz

do podania
- kilka łyżek żurawiny
- cynamon mielony
- garść świeżej rukoli


1. Mąkę łączymy z białym serem i rozdrobnionym zimnym masłem. Do masy dodajemy sól, migdały i rozmaryn, wbijamy jajko - całość zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, chłodzimy ją przez minimum godzinę (a najlepiej całą noc). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Schłodzonym ciastem wylepiamy wysmarowaną masłem formę, wstawiamy ją do piekarnika na 20 minut. W międzyczasie kroimy camembert w plastry, a płatki migdałów rumienimy na patelni. Na upieczony spód wykładamy śmietanę doprawioną świeżo zmieloną solą i pieprzem, układamy ser i całość posypujemy migdałami. Tartę wstawiamy na 10 minut do piekarnika, aż farsz się podgrzeje, a ser lekko roztopi. Podajemy na gorąco, posypaną cynamonem, rukolą, z kleksem żurawiny.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Czemu nikt nie komentuje?
    Przecież to jest pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też się dziwię ;) jasne, że pycha!

      Usuń
  2. Niesamowite ciacho!!! Ależ połączenie składników!! Ser, migdały, żurawinka, rukola.. To jest to!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. połączenie faktycznie niebanalne i naprawdę pyszne! Trzeba spróbować :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...