wtorek, 8 kwietnia 2014

smalczyk kokosowy z jabłkiem i czarnuszką

Tata będzie ze mnie dumny - zrobiłam swój pierwszy smalec w życiu! Na pewno mi wybaczy, że jest zupełnie wegetariański... od czegoś przecież trzeba zacząć! :) To smarowidło jest bardzo, bardzo specyficzne - dla tych, którzy nie boją się odskoków od tradycji. Jest delikatnie słodkawe, dzięki kokosowemu posmakowi i obecności jabłka, ale przy tym też dość wytrawne - to z kolei zasługa cebuli i aromatycznej czarnuszki. W magazynie, z którego zaczerpnęłam przepis, jest też mnóstwo innych ciekawych propozycji - ostrzę sobie zęby na smalec sezamowy i cieciorkowy z orzechami i gałką muszkatołową. 




smalczyk kokosowy 
z jabłkiem i czarnuszką
(wg przepisu z magazynu Moje Gotowanie)


składniki:
(na słoiczek 200ml)

- 100 ml oleju kokosowego
- 1 średnia cebula
- pół łyżeczki soli
- 1 średnie jabłko
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki czarnuszki


1. Kokosowy olej rozgrzewamy na niewielkiej patelni. Dorzucamy obraną i drobno posiekaną cebulę, solimy i smażymy na niewielkim ogniu, aż warzywo stanie się delikatnie złote. Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę, dodajemy do cebuli - całość smażymy ok.10 minut. Na sam koniec dodajemy drobniutko pokrojone ząbki czosnku oraz czarnuszkę, wyłączamy gaz i pozostawiamy mieszankę do schłodzenia. Po tym czasie zamykamy smalczyk w słoiku i przechowujemy w lodówce do tygodnia.


Smacznego!

7 komentarzy:

  1. taka prościzna? i fajne zastosowanie oleju kokosowego. to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prościzna :) też już długo zwlekałam z wykorzystaniem mojej buteleczki oleju - w końcu zdecydowałam się na ten smalec.

      Usuń
  2. Uderzaj teraz w cieciorke! Jak najszybciej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu, wspomnialas ze mozesz zrobic smalec sezamowy i cieciorkowy z orzechami i gałką muszkatołową. czy moze ci sie udalo zrobic dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu, wspomnialas ze mozesz zrobic smalec sezamowy i cieciorkowy z orzechami i gałką muszkatołową. czy moze ci sie udalo zrobic dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rety! Bardzo mi miło, że ktoś zajrzał do przepisów sprzed 2 lat! :) Mam teraz motywację (i przypominajkę!), chętnie przyrządzę któryś ze smalców i zamieszczę w najbliższych tygodniach na blogu. Proszę zaglądać :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...