czwartek, 24 października 2013

zapiekanka chlebowa z brokułami, fetą i oliwkami

Rzadko wykorzystuję pieczywo do innych rzeczy, niż jako podstawę kanapki czy formę grzanek do zupy. Ale jest jeden przepis, do którego lubię wracać i który ujał mnie swoim wyglądem, łatwością wykonania i możliwością żonglowania składnikami. Jest to poniższe danie, które stanowi świetną alternatywę dla cięższych i bardziej czasochłonnych zapiekanek ziemniaczanych czy makaronowych. Obecność chleba czyni posiłek bardzo sycącym, a łatwość krojenia i równie dobry smak potrawy na zimno sprawiają, że jest ona dobrym rozwiązaniem na 2 śniadanie w pracy.


zapiekanka chlebowa z brokułami, fetą i oliwkami
(wg przepisu z magazynu KUCHNIA)


składniki:
(na 6 porcji)

- 200g razowego chleba
- 200g fety
- 200g brokułów
- 4 jajka
- 200ml mleka
- 4 łyżki mąki
- 80g wydrylowanych czarnych oliwek
- 1 łyżeczka tymianku
- świeżo zmielone sól i pieprz

opcjonalnie (dodałam od siebie)
- skwarki z boczku lub inne, już przyrządzone, kawałki mięsa (np. kostki podsmażonej piersi z kurczaka)

do podania
- świeża sałata


1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Chleb, fetę i brokuły (surowe) kroimy w niewielką kostkę (o boku ok. 0,5-1cm), oliwki kroimy na plasterki. W dużej misce łączymy jajka (lekko ubijając) z mąką, mlekiem i przyprawami. Do masy dodajemy rozdrobnione składniki, całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy. Wierzch dania przykrywamy papierem i pieczemy 50-60 minut - 10 minut przed końcem odkrywamy zapiekankę, żeby się przyrumieniła.

2. Zapiekanka dobrze smakuje podana ze świeżą sałatą, zarówno na ciepło (krojona w grube plastry), jak i na zimno. Na następny dzień zjadam ją bez podgrzewania, lub jeśli znów stanowi danie obiadowe, kroję ją w plastry i odgrzewam w piekarniku lub na patelni.



Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ależ ekstra pomysł na drugie śniadanko!!! A nawet na pierwsze!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest to jedna z niewielu rzeczy która wyszła mi w kuchni i potwierdzam ze jest to wyjątkowo prosty przepis a danie jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o, dobrze że mi przypomniałaś o tej zapiekance - muszę ją sobie niedługo zrobić i zabierać na 2 śniadanie do pracy :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...