czwartek, 10 października 2013

tarta z gruszką, łososiem i kolorowym pieprzem

Kolejną wytrawną tartą, która znalazła się w czołówce moich ulubionych, jest ta z wędzonym łososiem, gruszką i serem camembert. Przepięknie się prezentuje i równie dobrze smakuje! Jest subtelna w smaku, ale przy tym bardzo treściwa. Podana ze świeżą rukolą lub inną kruchą sałatą (choćby polaną klasycznym vinegret) na pewno obroni się jako pełne obiadowe danie. Ech, jak ja uwielbiam tarty... 




tarta z gruszką, łososiem i kolorowym pieprzem
(wg przepisu z Kwestii Smaku)


składniki:
(na formę o średnicy 24cm)

ciasto
- 250g mąki
- 150g zimnego masła
- łyżeczka soli
- 1 jajko (lub 3-4 łyżki zimnej wody)

farsz
- 125 g wędzonego lub świeżego łososia, rozdrobnionego
- 1 gruszka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100-120g sera camembert
- 1/3 szklanki śmietany 30%
- 4 jajka
- świeżo zmielone sól i pieprz

do podania
-  rukola


1. Przesianą mąkę ucieramy palcami z drobno pokrojonym zimnym masłem i łyżeczką soli. Dodajemy jajko, zagniatamy ciasto, formujemy je w kulę i owijamy folią - schładzamy godzinę w lodówce.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Ciastem wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem dno, przykrywamy papierem do pieczenia i dociążamy. Spód pieczemy 15 minut, następnie usuwamy obciążenie oraz papier i dopiekamy tartę kolejne 13 minut, aż osiągnie złoty kolor. Ciasto wyjmujemy, a temperaturę obniżamy do 180 stopni.

3. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je widelcem i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy tarkowany na grubej tarce ser camembert oraz śmietanę. Gruszki myjemy i oczyszczamy z gniazd, kroimy na cienkie półplasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.

4. Masę jajeczną wlewamy na podpieczony spód, a na niej układamy zamiennie rozdrobnionego łososia oraz gruszki (czasami zdarza mi się kłaść łososia na spodzie tarty, zalewać masą i dopiero układać gruszki - tak też wychodzi pysznie). Całość doprawiamy pieprzem i pieczemy ok. 22 minuty, aż do zastygnięcia masy. Tartę podajemy na ciepło, posypaną świeżą rukolą.


Smacznego!  

5 komentarzy:

  1. a czy jest coś czego kulinarnie nie uwielbiasz? podglądając bloga mam wrażenie że kochasz w kuchni absolutnie wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wbrew pozorom jestem całkiem wybredna! ;) nie przepadam za wieloma rzeczami, ale też do wielu produktów zdążyłam się już przekonać, mimo wcześniejszej niechęci. Prawda jest taka, że uwielbiam jeść i wciąż odkrywam nowe pyszne smaki - wszystko co publikuję bardzo mi smakuje!

      Usuń
  2. ZAWSZE ROBIĘ SIĘ GŁODNY GDY PRZEGLĄDAM TE FOTOGRAFIE

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to dobrze :) taki mój cel - zachęcić do gotowania i jedzenia! swoją drogą, też zawsze robię się głodna jak przeglądam kulinarne fotografie...

      Usuń
    2. ile bym wcześniej nie zjadła ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...