piątek, 4 października 2013

polędwiczki z suszonymi pomidorami i gorgonzolą

Zorganizowanie dużego rodzinnego obiadu na trzydzieste urodziny Męża było nie lada wyzwaniem, ale z takim pysznym daniem głównym przedsięwzięcie nie mogło się nie udać! Jestem wielką fanką polędwiczek - są przyjemne i nietrudne w obróbce, a do tego smakują wykwintnie i można je serwować na niezliczone sposoby. Poniższe roladki sprawdziły się rewelacyjnie i sprawiły, że zaprzyjaźniłam się, z dawno już przeze mnie zapomnianym tłuczkiem do mięsa.




polędwiczki z suszonymi pomidorami 
i gorgonzolą
(przepis wg Kwestii Smaku)


składniki:
(na ok.16 małych roladek - 4 porcje)

roladki
- 1 duża polędwica wieprzowa (ok.500g)
- 2 ząbki czosnku
- świeżo zmielone sól i pieprz
- garść suszonych pomidorów pokrojonych w grubsze paski 
+ 2-3 łyżki oleju z pomidorów
- 70g sera gorgonzola pokrojonego w kostkę
- 200g szynki suszonej w plasterkach

sos
- łyżka masła
- 130g gorgonzoli

do podania
- opiekane ziemniaki
- rukola z pomidorkami, oliwą i octem balsamicznym


1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Polędwiczkę myjemy i kroimy w poprzek na ok. 1cm kawałki (powinno wyjść ok.15 plasterków). Każdy z nich rozbijamy na cieńsze filety, nacieramy czosnkiem i przyprawiamy pieprzem oraz solą (delikatnie, szynka jest dość słona).

2. Na każdym filecie kładziemy kawałek suszonego pomidora oraz kostkę sera pleśniowego. Mięso zwijamy w roladkę, którą następnie owijamy plasterkiem szynki (kroiłam plastry wzdłuż na pół, tak żeby odpowiadały szerokością polędwiczkom - jeden plaster szynki zużywałam na 2 roladki). Polędwiczki układamy w żaroodpornym naczyniu, smarujemy je olejem z suszonych pomidorów i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.

3. W międzyczasie w małym garnuszku i na małym ogniu robimy sos, rozpuszczając na maśle ser pleśniowy, aż do uzyskania kremowej konsystencji.

4. Gotowe roladki polewamy gorącym sosem serowym i podajemy wraz z opieczonymi ziemniakami i sałatką z rukoli oraz pomidorków koktajlowych skropionych oliwą i octem balsamicznym.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Gratuluję ekstra pomysłu na zrobienie przyjemności bliskiej osobie. Nie omieszkam wykorzystać tego przepisu przy najbliższych imieninach mojego męża!! Już wiem jak się ucieszy, bo uwielbia takie zawijaski!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. wydaje się mocno skomplikowane ale kiedy czyta się przepis, już wydaje się proste. od razu chce się gotowac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a jak już się raz zrobi te roladki, to zdecydowanie nie trzeba więcej zaglądać do przepisu, są tak proste! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...