Tarty to mój ulubiony sposób na obiad. Wypróbowałam już kilkanaście rodzajów farszów, ale wciąż najchętniej wracam do tej prostej, warzywnej, aromatycznej kompozycji.
tarta z grillowanymi warzywami
składniki:
(na formę o średnicy 24cm)
ciasto
- 250g mąki
- 125g zimnego masła
- łyżeczka soli
- 1 jajko
farsz
- 2 pomidory
- ząbek czosnku
- kilka listków bazylii
- oregano
- mozzarella (ok.125g)
- 3 cebule
- cukinia
- papryka
- garść pomidorków koktajlowych
- oliwa z oliwek
- świeżo zmielone sól i pieprz
- rukola (do podania)
1. Mąkę łączymy z masłem (pokrojonym w drobną kostkę) na drobnoziarnistą masę. Dodajemy sól oraz jajko i wszystko zagniatamy na jednolitą masę. Gdyby okazała się ona zbyt sucha, możemy dodać łyżkę zimnej wody. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce ok.30 minut.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Cebule oraz cukinię kroimy w plastry (ok.0,5cm), paprykę na ósemki, a pomidorki koktajlowe na połówki. Warzywa kładziemy na wyłożonej blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem.
3. Schłodzone ciasto dopasowujemy do formy (ja kroję je na cienkie plastry i wyklejam nimi formę) pamiętając o wyłożeniu boków. Przykrywamy papierem lub folią, obciążamy (polecam do tego celu ozdobne kamyki) i wstawiamy, wraz z drugą blachą z warzywami, do piekarnika na 10min. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie tarty, przekładamy warzywa na druga stronę i obydwie rzeczy dopiekamy jeszcze ok.10-12min.
4. W międzyczasie miksujemy 2 pomidory z ząbkiem czosnku, bazylią i oregano. Doprawiamy pastę solą i pieprzem. Jeśli akurat nie mamy świeżych pomidorów, jako bazy do sosu możemy użyć paru łyżek przecieru pomidorowego - wtedy warto do tej mieszanki dodać jeszcze 2-3 łyżki oliwy.
5. Wyjmujemy tartę oraz warzywa. Spód ciasta smarujemy pastą pomidorową, następnie
rozkładamy na nim cienkie plasterki mozzarelli oraz warzywa - zawsze zaczynam od cebuli, potem kładę cukinię, paprykę, a na końcu pomidorki koktajlowe. Całość doprawiamy solą oraz sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i wkładamy do piekarnika na ok.7-10 minut, tak by wszystkie składniki się podgrzały.
6. Tartę po upieczeniu możemy delikatnie polać oliwą. Podajemy z rukolą. Smakuje pysznie zarówno na ciepło jak i na zimno.
3. Schłodzone ciasto dopasowujemy do formy (ja kroję je na cienkie plastry i wyklejam nimi formę) pamiętając o wyłożeniu boków. Przykrywamy papierem lub folią, obciążamy (polecam do tego celu ozdobne kamyki) i wstawiamy, wraz z drugą blachą z warzywami, do piekarnika na 10min. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie tarty, przekładamy warzywa na druga stronę i obydwie rzeczy dopiekamy jeszcze ok.10-12min.
4. W międzyczasie miksujemy 2 pomidory z ząbkiem czosnku, bazylią i oregano. Doprawiamy pastę solą i pieprzem. Jeśli akurat nie mamy świeżych pomidorów, jako bazy do sosu możemy użyć paru łyżek przecieru pomidorowego - wtedy warto do tej mieszanki dodać jeszcze 2-3 łyżki oliwy.
5. Wyjmujemy tartę oraz warzywa. Spód ciasta smarujemy pastą pomidorową, następnie
rozkładamy na nim cienkie plasterki mozzarelli oraz warzywa - zawsze zaczynam od cebuli, potem kładę cukinię, paprykę, a na końcu pomidorki koktajlowe. Całość doprawiamy solą oraz sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i wkładamy do piekarnika na ok.7-10 minut, tak by wszystkie składniki się podgrzały.
6. Tartę po upieczeniu możemy delikatnie polać oliwą. Podajemy z rukolą. Smakuje pysznie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!
Tarta z warzywami brzmi i wygląda świetnie! poprosimy jeszcze o tartę na słodko! może coś sezonowego?
OdpowiedzUsuńtarta z sezonowymi owocami już wkrótce!
OdpowiedzUsuń