sobota, 15 czerwca 2013

faszerowana papryka z pary

Bardzo lubię dania z pary za ich naturalny i głęboki smak. Jestem szczęśliwą posiadaczką parowaru, ale tym którzy nie mają takiego urządzenia polecam choćby specjalne garnki lub wkłady do gotowania na parze. Różnica w smaku produktów jest diametralna. A prezentowane dziś danie jest bardzo łatwe, sycące i po prostu pyszne!  





papryka faszerowana gotowana na parze


składniki:
(na 2 papryki)

- 2 świeże papryki (według mnie najsmaczniejsze są czerwone; zawsze wybieram też takie, które stabilnie staną na talerzu)
- 250g mięsa mielonego
- torebka ryżu (100g)
- jajko
- koperek
- świeżo zmielone sól i pieprz


1. Ryż gotujemy według wskazań na opakowaniu.

2. Paprykę myjemy i w każdym z warzyw odcinamy górę, usuwamy korzonek, gniazdo oraz białe błonki.

3. Do miski wrzucamy mięso oraz ugotowany ryż, wbijamy jajko. Całość mieszamy i doprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem oraz dużą ilością świeżego koperku (zazwyczaj decyduję się na dodanie tylko jednego zioła - czasami koperek zastępuję tymiankiem lub rozmarynem). 

4. Oczyszczone papryki faszerujemy i przykrywamy odciętą górą warzywa.

5. Gotujemy w parowarze lub w garnku do tego przeznaczonym ok.30-40 minut, w zależności od wielkości porcji.




Smacznego!

P.S. Wiele razy modyfikowałam już farsz do papryki, dodając m.in. pokruszonej fety lub lekko zeszklonej cebulki. Zdarzało mi się też przygotowywać wersję wegetariańską - wtedy zamiast mięsem, nadziewałam paprykę ryżem i grillowanymi warzywami. Też było smacznie, polecam więc eksperymentować.

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-) Muszę wypróbować Twój przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak samo dobrze smakuje. Polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Było bardzo dobre. Polecam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...