piątek, 15 maja 2020

36# buraczkowe piątki! Buraczkowy Bourguignion, czyli pyszny warzywny gulasz!

Dawno nie jadłam takiego aromatycznego gulaszu. I macie rację, tradycyjny francuski Boeuf Bourguignion smakuję trochę inaczej, bo wołowina ma bardzo charakterystyczny smak, ale osób które unikają mięsa poniższe danie na pewno nie zawiedzie! Buraczki bronią się same, wino i rumienione grzyby podkręcają smak. A podanie tego sosu na ugotowanej zielonej soczewicy to strzał w dziesiątkę! I wcale nie jest to pracochłonne i drogie przedsięwzięcie.

Bardzo, ale to bardzo polecam :)

Buraczkowy Bourguignion


składniki:
(na 4-5 porcji)

- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula, drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 średnie buraki pokrojone na niewielkie słupki
- 4-5 marchewek pokrojonych na niewielkie słupki
- 3 listki laurowe
- 2 łyżeczki tymianku (świeżego lub suszonego)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 250 ml czerwonego wina (gorszej jakości, którego nie szkoda do gotowania ;)
- 500 ml bulionu warzywnego
- 400 g zielonej soczewicy
- 2 łyżki oliwy
- 5-6 dużych pieczarek
- świeżo zmielone sól i pieprz
- opcjonalnie: 2 łyżeczki mąki do zagęszczenia sosu


W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę oraz czosnek. Dodajemy buraczki, marchewkę, listki laurowe oraz tymianek i smażymy całość ok. 5 minut. Dodajemy przecier, wino oraz bulion, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok.20-25 minut. W międzyczasie do litra wrzątku dodajemy opłukaną soczewicę i gotujemy ją na małym ogniu przez 15-20 minut, odcedzamy nadmiar wody, pozostawiamy strączki gorące pod przykryciem. Na dużej patelni rozgrzewamy kolejne 2 łyżki oliwy i smażymy na niej na złoto pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Grzyby dodajemy do duszonych warzyw, w razie czego dodajemy więcej wina, doprawiamy i dusimy 15 minut, aż buraczki i marchewka będą miękkie. W razie potrzeby zagęszczamy odrobiną mąki (mąkę rozprowadzamy w szklance z kilkoma łyżkami wywaru i dopiero dodajemy do sosu). Gulasz warzywny podajemy na ugotowanej soczewicy.


Smacznego!



Przepis inspirowany recepturą z książki "Green Kitchen. Zdrowo&Zielono".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...