środa, 6 maja 2020

prosta zapiekanka warzywno-jaglana

Lubię zapiekanki, a kasz od kilku lat jem zdecydowanie więcej niż w czasach ignoranckiej kulinarnie młodości... ;) Dzisiejszy przepis jest w związku z tym idealny i warty 200% uwagi! Można go modyfikować na różne sposoby. Użyć innych warzyw, pożonglować w kwestii przypraw czy kaszę zamienić na ryż. Zapiekankę robi się szybko, a w czasie "dochodzenia" w piekarniku jest czas na ogarnięcie stołu czy przyszykowanie surówki lub sałatki.

Bardzo, ale to bardzo polecam!   


zapiekanka warzywno-jaglana


składniki:
(na 4 porcje)

- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 średni batat
- 1 średni bakłażan
- 1 średnia cukinia
- puszka krojonych pomidorów
- 1,5 szklanki bulionu
- 3/4 szklanki surowej kaszy jaglanej
- po pół łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki, ziół typu oregano czy tymianek, szczypta chili
- świeżo zmielona sól i pieprz
- oliwa
- do podania: odrobina sera, świeże zioła


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W średnim garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i szklimy na niej drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodajemy Pokrojonego w kostkę batata, po 3 minutach pokrojonego w kostkę bakłażana, po kolejnych trzech pokrojoną w kostkę cukinię. Dosypujemy przyprawy i całość smażymy mieszając przez kolejne 5 minut. Dodajemy pomidory z puszki oraz bulion, dosypujemy kaszę, zagotowujemy. Danie zdejmujemy z ognia, przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy 30 minut, aż do delikatnego zrumienienia. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy drobno tartym serem i świeżymi ziołami. Ja jak zwykle serwuję ze słuszną porcją kiszonek! :)


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...