Odkryłam strączki! Kiedyś zupełnie bagatelizowałam je w kuchni. Grochówka?! A fuj! Fasolka po bretońsku?! O nie! A od jakiegoś czasu te warzywa stanowią znaczną część mojej diety. I choć największą miłością darzę ciecierzycę to daję coraz więcej szans fasoli czy soczewicy. Bardzo polubiłam też bób. A poniższa sałatka jest przykładem na to jak sycącymi daniami mogą być potrawy przygotowane ze strączków. Jedzmy je! :)
Dobrego tygodnia :)
sałatka na ciepło - z pieczoną dynią, ciecierzycą i suszonymi pomidorami
składniki:
(2 talerze obiadowe)
- szklanka pokrojonej w kostkę dyni
- szklanka ciecierzycy (ugotowanej bądź z puszki)
- 1 ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- pół łyżeczki kurkumy
- świeżo zmielone sól i pieprz
sos
- 2 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka musztardy
- sok z połowy cytryny
- świeżo zmielone sól i pieprz
do podania
- ulubiona świeża sałatka
- garść suszonych pomidorów pokrojonych w paski
- drobno pokrojony szczypiorek bądź zioła
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W dużej misce łączymy dynię i ciecierzycę z oliwą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, kurkumą, solą i pieprzem. Warzywa układamy na wyłożonej papierem blasze i pieczemy ok.15-20 minut, aż dynia będzie miękka. W międzyczasie składniki na sos mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na talerzach rozkładamy ulubioną sałatę, wykładamy na nią upieczone warzywa, posypujemy suszonymi pomidorami i szczypiorkiem. Bezpośrednio przed podaniem sałatkę polewamy sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz