wtorek, 5 lutego 2019

zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Zerkam i oczom nie wierzę! Na blogu nie mam żadnej dyniowej zupy! Jak to się stało?! Nadrabiam dziś. Bardzo prostym przepisem na krem z dyni z dodatkiem mleka kokosowego. Wydaje mi się, że to już taki klasyk, połączenie które nie ma szansy się nie udać. 
I mam dla Was kilka kolejnych propozycji zup, czekają w czeluściach komputera - postaram się je wkrótce opublikować.

Dobrego dnia :)

zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
(wg przepisu z Kwestii Smaku)


składniki:
(na 4 porcje)

- 500 g dyni (po obraniu)
- 250 g ziemniaków
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 puszka mleka kokosowego
- świeżo zmielone sól i pieprz


W dużym garnku, na oleju kokosowym szklimy drobno posiekaną cebulą i przeciśnięty prze praskę czosnek. Dodajemy dynię i ziemniaki pokrojone w niedużą kostkę, doprawiamy solą i smażymy przez kilka minut. Dodajemy kurkumę, paprykę, curry oraz imbir, wlewamy gorący bulion i całość gotujemy na średnim ogniu przez ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i całość miksujemy blenderem. Zupę podajemy na gorąco posypaną np. szczypiorkiem, kiełkami czy czarnuszką.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...