Czy są tu fani arbuza? I to tacy, którzy nie mają już pomysłu jak jeść go inaczej niż solo? :) Spieszę z szybkim i smacznym przepisem na sałatkę z jego wykorzystaniem! Idealna na upalne dni, zaskakująca prostotą, a jednocześnie oryginalnością. Będę ją powtarzała nie raz tego lata. Was również zachęcam do wypróbowania.
Dobrego dnia :)
sałatka z arbuzem i oliwkami
(wg przepisu z książki "TRUFLA - same dobre rzeczy")
składniki:
(na 1 porcję)
- 2-3 plastry dojrzałego arbuza
- kilka kostek twardej fety
- garść czarnych oliwek
- garść kaparów (użyłam nie z octu, a z oleju i bardzo polecam!)
- 3-4 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- oregano
Arbuza wypestkowujemy i kroimy w grubą kostkę. W misce łączymy go z pokruszoną fetą, oliwkami i kaparami. Oliwę mieszamy z cytryną i oregano, dodajemy do sałatki, mieszamy. Sałatkę najlepiej schłodzić przed podaniem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz