środa, 21 września 2016

prosta tarta z borówkami

Dziś na słodko! Pewnie większość z Was, tak jak i ja, lubi wyjadać borówki świeże, prosto z miseczki. Tak jest najłatwiej i najszybciej ;) Ale dla tych, którzy chcą czasem postawić na coś innego jest własnie ten przepis. To super prosta i bardzo, bardzo dobra tarta. Zadowoli miłośników deserów, a i tym którzy stawiają na zdrowe propozycje przypadnie do gustu.
Spróbujcie sami!

Dobrego dnia :)


tarta z borówkami
(wg przepisu z Moje Wypieki)


składniki:

ciasto
- 175 g mąki pszennej
- 130 g zimnego masła
- pół łyżeczki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 35 ml zimnego mleka

owoce
- 450 g świeżych borówek amerykańskich
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej


W dużej misce rozcieramy masło z mąką. Dodajemy cukier, sól, żółtko i mleko - całość zagniatamy na jednolitą masę, owijamy folią i chłodzimy 1h. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W międzyczasie w misce obtaczamy umyte borówki w cukrze i skrobi. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę. Spód pieczemy 15 minut, aż się zarumieni. Temperaturę piekarnika obniżamy do 180 stopni. Na upieczony spód wysypujemy borówki i pieczemy tartę przez 30 minut. Studzimy.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...