wtorek, 5 lipca 2016

krem z pieczonych pomidorów i ciecierzycy

Ostatnimi czasy, dość niezamierzenie, porzuciłam zupy na rzecz sałatek i makaronów. Ale szybko zaczęłam tęsknić! Choć pogoda jest letnia to i tak wraca do mnie myśl o aromatycznych i ciepłych kremach. Nie będę sobie żałować :) Tym razem postawiłam na pieczone warzywa. Pomidory nadają smaku, a ciecierzyca świetnie zagęszcza czyniąc posiłek bardzo sycącym. Zupa robi się sama, a kilka dodatków sprawia, że dobrze zaprezentuje się na każdym, mniejszym lub większym, przyjęciu. Dla mnie to strzał w dziesiątkę. Spróbujcie i Wy :)    


krem z pieczonych pomidorów i ciecierzycy



składniki:

- 1kg dojrzałych pomidorów
- 2-3 gałązki pomidorów koktajlowych
- 450 g ugotowanej ciecierzycy
- 2-3 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy
- szklanka bulionu warzywnego
- świeżo zmielona sól i pieprz
- parmezan


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Przekrojone na pół pomidory, pomidorki koktajlowe (w całości) i ugotowaną ciecierzycę umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, całość posypujemy oregano, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Skrapiamy oliwą i pieczemy przez ok.1 godzinę, aż warzywa się zarumienią. Po upieczeniu zawartość naczynia (oprócz pomidorków koktajlowych, które pozostawiamy do dekoracji) przekładamy do garnka i miksujemy dokładnie na gładki krem,dodając stopniowo bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy na ciepło z parmezanem, pieczonymi pomidorkami koktajlowymi i kleksem oliwy.


Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...