niedziela, 29 maja 2016

orzeźwiający kompot z rabarbaru

Już raz, przy okazji pikniku w Teatrze Leśnym (klik), prezentowałam Wam kompot z rabarbaru. Dziś troszkę inny przepis - takich dobrych napojów nigdy za wiele, zwłaszcza w sezonie rabarbarowym! :) Kostki lodu i plasterki cytryny sprawią, że kompot doskonale zgasi pragnienie w nadchodzące upalne dni. Warto zaopatrzyć się w jego zapasy, bo naprawdę szybko znika!

Mam nadzieję, że dobrze mija Wam końcówka długiego weekendu. Do spisania :)


kompot z rabarbaru
(wg Kwestii Smaku)


składniki:


- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 300 g rabarbaru
- 1 litr wody
- 1 łyżka soku z cytryny

do podania: lód, plasterki cytryny


Do średniego garnka wsypujemy cukier, rozprowadzamy go po dnie i podgrzewamy przez 2-3 minuty. Do naczynia dodajemy rabarbar pokrojony na 1 cm kawałki, całość smażymy przez 2-3 minuty. Wlewamy wodę, zagotowujemy i trzymamy na ogniu przez kolejne 2-3 minuty.  Dodajemy sok z cytryny, lekko studzimy i przecedzamy przez sitko do dzbanka. Rozcieńczamy wodą jeśli płyn okaże się zbyt intensywny. W upały podajemy z lodem i plastrami cytryny.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. O, też wolę cukier waniliowy od zwykłego. Kompot wtedy ma znacznie ciekawszy smak. :) Dzięki za podzielenie się swoim przepisem!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...