Już raz, przy okazji pikniku w Teatrze Leśnym (klik), prezentowałam Wam kompot z rabarbaru. Dziś troszkę inny przepis - takich dobrych napojów nigdy za wiele, zwłaszcza w sezonie rabarbarowym! :) Kostki lodu i plasterki cytryny sprawią, że kompot doskonale zgasi pragnienie w nadchodzące upalne dni. Warto zaopatrzyć się w jego zapasy, bo naprawdę szybko znika!
Mam nadzieję, że dobrze mija Wam końcówka długiego weekendu. Do spisania :)
kompot z rabarbaru
(wg Kwestii Smaku)
składniki:
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 300 g rabarbaru
- 1 litr wody
- 1 łyżka soku z cytryny
do podania: lód, plasterki cytryny
Do średniego garnka wsypujemy cukier, rozprowadzamy go po dnie i podgrzewamy przez 2-3 minuty. Do naczynia dodajemy rabarbar pokrojony na 1 cm kawałki, całość smażymy przez 2-3 minuty. Wlewamy wodę, zagotowujemy i trzymamy na ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy sok z cytryny, lekko studzimy i przecedzamy przez sitko do dzbanka. Rozcieńczamy wodą jeśli płyn okaże się zbyt intensywny. W upały podajemy z lodem i plastrami cytryny.
Smacznego!
O, też wolę cukier waniliowy od zwykłego. Kompot wtedy ma znacznie ciekawszy smak. :) Dzięki za podzielenie się swoim przepisem!
OdpowiedzUsuńNie ma za co! Pozdrawiam :)
Usuń55 year-old VP Sales Isabella Tomeo, hailing from Cowansville enjoys watching movies like ...tick... tick... tick... and Yoga. Took a trip to Mausoleum of Khoja Ahmed Yasawi and drives a Contour. odwiedz witryne
OdpowiedzUsuń