Nasiona chia stały się ostatnio bardzo popularne. Pojawiają się we wszystkich kulinarnych publikacjach i kuszą swoim apetycznym wyglądem. I ja spotkałam się już z nimi w swojej kuchni. Posypuję nimi sałatki i dosypuję do schłodzonej wody z cytryną. Mam też za sobą pierwszy, banalnie prosty i w zasadzie jedynie trzyskładnikowy deser. Efekt mnie zadowolił - mam ochotę na dalsze eksperymenty, więc to zapewne nie jest ostatnia blogowa odsłona hiszpańskiej szałwii. Nasiona są neutralne w smaku, działają bardziej jako jego nośnik dlatego pozostawiają wielkie pole do popisu. A w tej chwili można je już kupić w niemal każdym sklepie :)
Dobrego poniedziałku!
deser z nasionami chia
składniki:
(dla 4 osób)
- 12 łyżeczek nasion chia
- 400 ml mleka
- świeże owoce (polecam maliny i morele)
- miód, syrop klonowy lub daktylowy
W 4 słoiczki o pojemności ok.150 ml wsypujemy po 3 łyżeczki nasion chia. Do każdego z naczynek wlewamy po 100 ml mleka. Desery przykrywamy, wstawiamy do lodówki i pozwalamy napęcznieć nasionom przez co najmniej dobę*. Po tym czasie nasiona powinny w większości wchłonąć mleczny płyn tworząc gęsty, grudkowaty pudding. Bezpośrednio przed podaniem, na wierzchu każdego słoiczka układamy świeże owoce. Całość możemy polać odrobiną miodu, syropu klonowego lub daktylowego.
Smacznego!
* Napęczniałe desery, bez owoców, możemy przechowywać w lodówce do tygodnia, także warto robić je hurtowo ;)
53 years old Physical Therapy Assistant Danielle O'Collopy, hailing from Maple Ridge enjoys watching movies like Doppelganger and Rugby. Took a trip to Mana Pools National Park and drives a T100 Xtra. zobacz teraz
OdpowiedzUsuń