Czasami nachodzi mnie ogromna ochota na burgery. Do tej pory wydawały mi się zbyt czasochłonne i ciężkostrawne. Generalnie smażenie, a na dodatek mięsa, napawa mnie lękiem! ;) Znalazłam świetną alternatywę dla tradycyjnych burgerów. Domowe bułeczki z czarnuszką + pieczony wegetariański kotlet (czy to nie jakaś sprzeczność?!) na bazie kaszy jaglanej, ziaren, przypraw i oczywiście buraków + kilka dodatków czyni te burgery wyjątkowymi i o niebo zdrowszymi od miastowych! Przekonajcie się sami :)
Dobrego piątku.
burak burgery
BUŁKI
(wg przepisu Magdy z eat this blog)
składniki:
(na 12 bułek)
- 600 g mąki pszennej
- 15 g suchych drożdży (2 opakowania)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 440 g ciepłego mleka
- 1 białko
- czarnuszka lub inne ulubione nasiona do obsypania
W dużej misce łączymy mąkę z drożdżami, cukrem oraz solą. Do suchych składników stopniowo dolewamy mleko. Zagniatamy ciasto przez kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie masę dzielimy na 12 części, formujemy z nich okrągłe bułeczki (najlepiej o średnicy ok.10 cm) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy i pozwalamy im nieco urosnąć przez pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wyrośnięte pieczywo smarujemy białkiem i obsypujemy nasionami. Pieczemy 20-25 minut, studzimy.
BURACZKOWE KOTLETY
(wg przepisu z książki "Jadłonomia")
składniki:
(na 12 sztuk)
- 2 szklanki surowych buraków startych na grubych oczkach tarki
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (szklanka suchej)
- 1/2 szklanki pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni
- 1/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki chili
- świeżo zmielone sól i pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wszystkie składniki mieszkamy dokładnie (ok. 5 minut) w dużej misce. Z powstałej masy formujemy płaskie kotlety (o średnicy mniej więcej 10 cm) i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut, przekładamy na drugą stronę i dopiekamy kolejne 10 minut. Lekko studzimy.*
Ostudzone bułeczki kroimy na pół. Na spodzie układamy zieloną sałatę, na niej buraczkowe burgery. Na kotletach kładziemy ulubiony ser. Całość przykrywamy bułka i przebijamy szpikulcem.
Smacznego!
* Jaglano-buraczkowe kotlety najlepiej smakują w temperaturze pokojowej lub po lekkim podgrzaniu. Są świetnym pomysłem na lunch w pracy.
Chcę go zjeść! Wyglądają przepysznie i zapewne takie właśnie były!!! :)
OdpowiedzUsuńTak, były bardzo dobre! A bułeczki to oczywiście Twoja zasługa :)
Usuń