niedziela, 1 listopada 2015

stir-fry z kaszą perłową, szpinakiem i figami

Wiem, że podobny przepis bardzo przypadł Wam do gustu - stir-fry z kaszą gryczaną, szpinakiem i suszonymi pomidorami (KLIK) cieszy się wśród niektórych Czytelników dużą popularnością! :) Dlatego postanowiłam pójść za ciosem i dziś proponuję danie przyrządzone na zbliżonej zasadzie. Podejrzewam, że znaczna część z Was, tak jak ja, przepada za figami (więcej receptur z ich użyciem znajdziecie TUTAJ) - zachęcam więc do ich konsumowania póki trwa sezon!

Dobrej niedzieli :)   


stir-fry z kaszą perłową, szpinakiem i figami
(wg przepisu z Kwestia Smaku)


składniki:
(na 2 porcje)

- 100 g kaszy perłowej jęczmiennej
- 2 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 2 duże garści świeżego szpinaku
- 2-3 świeże figi
- kilkanaście kostek sera typu feta

sos winegret
- 2-3 łyżeczki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- świeżo zmielone sól i pieprz


Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej pokrojony w plasterki lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy orzeszki piniowe i całość smażymy, aż do zarumienienia. Dodajemy kaszę i szpinak - danie mieszamy na wolnym ogniu, aż zielone liście lekko zwiędną. Na koniec dodajemy figi pokrojone na ćwiartki i ser - całość chwilę podgrzewamy. Składniki sosu mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Danie polewamy winegretem bezpośrednio przed podaniem.


Smacznego!

P.s. Przepis świetnie sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno w formie sałatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...