czwartek, 12 listopada 2015

tarta z figami i kozim serem

Jesień od paru sezonów nieodzownie kojarzy mi się ze śliwkami, figami i dynią. W tym okresie przeplatam więc przepisy z ich udziałem - zebrała się już całkiem spora reprezentacja! :) Dziś serwuję wytrawną tartę z kozim serem oraz figami i przypominam kilka innych propozycji z tymi wdzięcznymi, delikatnymi owocami.

Zdjęcia po prawej od góry:

1. tarta z figami z kremem z białej czekolady i jogurtu - klik; moja ulubiona!
2. figowe caprese z żurawinowym sosem - klik
3. zapiekane owoce z sosem czekoladowo-rozmarynowym - klik
4. wytrawne ciastka z serem pleśniowym i figami - klik
5. stir-fry z kaszą perłową, szpinakiem i figami - klik

Dobrego dnia i udanego nadchodzącego weekendu!




tarta z figami i kozim serem
(inspirowane przepisem z Kwestia Smaku)


składniki:
(4 porcje/forma 24 cm)

ciasto
- 150 g mąki
- 90 g masła
- szczypta soli
- małe jajko

nadzienie
- 4 jajka
- 1/3 szklanki gęstej śmietany
- 250 g pokruszonego koziego sera
- łyżeczka suszonego tymianku
- świeżo zmielone sól i pieprz
- 3-4 dojrzałe figi
- 1 płaska łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy


Mąkę rozcieramy z masłem i solą na drobne okruchy, dodajemy jajko, ugniatamy ciasto, zawijamy je w folię i chłodzimy minimum 30 minut w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Schłodzonym ciastem wykładamy natłuszczoną formę (pamiętając o wylepieniu dość wysokich brzegów), dno dziurkujemy i całość pieczemy ok 20-25 minut, aż powierzchnia spodu się lekko zarumieni.
Jajka łączymy ze śmietaną na gładką masę. Dorzucamy pokruszony ser i tymianek, całość doprawiamy solą i pieprzem. Masę wylewamy na podpieczony spód. Na nią układamy figi pokrojone w grube plastry. Owoce smarujemy mieszanką miodu i oliwy. Tartę wstawiamy do zapieczenia na ok.30 minut. Podajemy na ciepło.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...