piątek, 6 listopada 2015

na jesienne obiady - leczo z dynią i soczewicą

Lubię takie dania. Są proste, pożywne i zazwyczaj przygotowuję je w wielkim garnku, co daje mi obiady na kilka dobrych dni! A że, jak zapewne większość z Was, nadmiarem czasu nie grzeszę, to po potrawy typu leczo sięgam w tygodniu stosunkowo często. Część porcji wekuję na gorąco w słoiczkach bym nie musiała robić maratonu monotonnych obiadów, a mogła sięgnąć po to rozgrzewające danie kilka lub kilkanaście dni po ugotowaniu. Dla urozmaicenia staram się też zmieniać dodatki - raz stawiam na pieczywo, raz na kaszę czy makaron. Warzywa również ulegają podmiankom - na początku roku serwowałam Wam już podobne danie, w wersji bezmięsnej (znajdziecie je TUTAJ), za to z dodatkiem grzybów. Tym razem postawiłam na sezonową słodkawą dynię i soczewicę, której swoją drogą używam w kuchni zdecydowanie za mało.

Mam nadzieję, że przepis się Wam spodoba i włączycie go do swojego menu! :)


leczo z dynią i soczewicą


składniki:
(na ok.6-8 porcji)

- oliwa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pętko dobrej jakości kiełbaski (użyłam drobiowej)
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 500 g dyni
- duża czerwona papryka
- 500 g cukinii
- 300 ml bulionu lub wrzącej wody
- 2 świeże pomidory
- 1 puszka pomidorów
- świeżo zmielone sól i pieprz


W dużym garnku szklimy na odrobinie oliwy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbaskę i całość dusimy kilka minut. Po tym czasie dorzucamy warzywa (w kolejności: soczewica, seler, dynia, papryka, cukinia) mieszając potrawę 1-2 minuty po dodaniu każdego z nich. Danie zalewamy bulionem lub wrzącą wodą, dodajemy świeże pomidory pokrojone w kostkę i zawartość puszki pomidorów zmiksowaną na jednolitą masę. Zawartość garnka dusimy pod przykryciem ok.15 minut lub do czasu, aż wszystkie warzywa odpowiednio zmiękną.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...