Ostatnio dostałam od Mamy pyszny domowy schab. Część z niego wykorzystałam na ciepło, kilka plasterków natomiast podałam w formie zimnej przystawki - wyszło smacznie i bardzo oryginalnie! Przepis na przekąskę podpatrzyłam w jednej w warszawskich knajp serwujących włoską kuchnię i dostosowałam do swoich upodobań. A zaopatrzenie które dostałam od Rodziców znów zmotywowało mnie, by przyrządzać więcej mięsa na co dzień :)
schab z sosem tuńczykowym,
kaparami i rukolą
składniki:
(na 2 nieduże porcje)
- kilka plasterków pieczonego mięsa
- 2 garści rukoli
- garść kaparów lub kilka jabłuszek kaparowych
sos tuńczykowy
- puszka tuńczyka w oleju
- 4 łyżki jogurtu lub majonezu
- sok z połówki cytryny
- świeżo zmielony pieprz
1. Tuńczyka odsączamy, miksujemy z jogurtem lub majonezem i sokiem z cytryny. Całość doprawiamy pieprzem i chwilę schładzamy.
2. Na jeden większy talerz lub dwa mniejsze układamy rukolę i plastry mięsa. Schab polewamy sosem z tuńczyka i dekorujemy jabłuszkami kaparowymi lub kaparami. Przystawkę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy z pieczywem.
Smacznego!
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńZnasz nagrodę Liebster Blog? Bo ja właśnie poznałam i wybrałam Ciebie do nominowania :)
http://www.mlodazonka.pl/2014/02/kolejne-nominacje-do-liebster-blog-i.html
Dzięki za wyróżnienie! postaram się sprostać wyzwaniu ;)
Usuńale pięknie podany!
OdpowiedzUsuństarałam się :)
UsuńO rany, schab z tuńczykiem to dla mnie totalna nowość - rzadko kiedy łączę dwa rodzaje mięsa, a co dopiero jeszcze rybę! Chętnie bym spróbowała, jestem specjalistką od schabu (tzn. od jedzenia, bo najlepszy piecze moja mama ;))) )
OdpowiedzUsuńJa już kilkakrotnie łączyłam smaki mięsne z rybnymi i bardzo lubię tą mieszankę! Choć domyślam się, że nie wszystkim musi pasować taki zestaw, na pewno nie zaszkodzi sprawdzić - może akurat się spodoba :)
UsuńApetyczny schab!!! Królewskie podanie! Znakomite zdjęcie!
Usuńdziękuję!
Usuń