Nie bez powodu ta sałatka zwie się obłędną - tak wygląda i tak też smakuje! Uwielbiam ją za nietuzinkowy miks składników - za świeżość granatu i rukoli, za słodycz winogron, aksamitny smak koziego sera i delikatność kuskusa. A miodowy winegret to mój ulubiony sos, dodaję go bez opamiętania do prawie każdej sałatki :)
Ech...miałam przyrządzać więcej mięsa, ale w obliczu takich przepisów po prostu nie potrafię...szybkie sałatki, pyszne tarty i aromatyczne zupy siedzą we mnie za głęboko!
obłędna sałatka z kuskusem,
owocami i kozim serem
(wg Kwestii Smaku)
składniki:
(na 2 porcje)
- 1/2 szklanki kuskus
- 1/2 szklanki wrzącego bulionu
- po łyżce posiekanych świeżych ziół (np. bazylii i pietruszki)
- 2 garści rukoli
- 4 łyżki orzeszków pinii zrumienionych na suchej patelni
- ziarenka wyłuskane z połowy granatu
- 10 dojrzałych czerwonych winogron
- 60 g twardego koziego sera
- kilka łyżeczek tartego parmezanu
- świeżo zmielone sól i pieprz
miodowy winegret
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1/2 ząbka czosnku
- świeżo zmielone sól i pieprz
1. Kuskus wrzucamy do miseczki i zalewamy wrzącym bulionem, odstawiamy na 5 minut do namoczenia (po tym czasie kaszka powinna wchłonąć cały płyn i być sypka). W tym czasie rumienimy orzeszki pinii na suchej patelni.
2. Przygotowujemy miodowy winegret: czosnek rozcieramy z solą i miodem, dodajemy resztę składników i mieszamy.
3. Gotowy kuskus wsypujemy do większej miski, dodajemy świeże zioła i doprawiamy solą oraz pieprzem. Rukolę płuczemy i osuszamy - dodajemy do kaszy wraz z ziarenkami granatu i przepołowionymi oraz wypestkowanymi winogronami. Na koniec dodajemy uprażone orzechy oraz pokrojony w kostkę lub pokruszony kozi ser, całość mieszamy. Sałatkę przed samym podaniem polewamy miodowym sosem i posypujemy tartym parmezanem.
Smacznego!
składniki:
(na 2 porcje)
- 1/2 szklanki kuskus
- 1/2 szklanki wrzącego bulionu
- po łyżce posiekanych świeżych ziół (np. bazylii i pietruszki)
- 2 garści rukoli
- 4 łyżki orzeszków pinii zrumienionych na suchej patelni
- ziarenka wyłuskane z połowy granatu
- 10 dojrzałych czerwonych winogron
- 60 g twardego koziego sera
- kilka łyżeczek tartego parmezanu
- świeżo zmielone sól i pieprz
miodowy winegret
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1/2 ząbka czosnku
- świeżo zmielone sól i pieprz
1. Kuskus wrzucamy do miseczki i zalewamy wrzącym bulionem, odstawiamy na 5 minut do namoczenia (po tym czasie kaszka powinna wchłonąć cały płyn i być sypka). W tym czasie rumienimy orzeszki pinii na suchej patelni.
2. Przygotowujemy miodowy winegret: czosnek rozcieramy z solą i miodem, dodajemy resztę składników i mieszamy.
3. Gotowy kuskus wsypujemy do większej miski, dodajemy świeże zioła i doprawiamy solą oraz pieprzem. Rukolę płuczemy i osuszamy - dodajemy do kaszy wraz z ziarenkami granatu i przepołowionymi oraz wypestkowanymi winogronami. Na koniec dodajemy uprażone orzechy oraz pokrojony w kostkę lub pokruszony kozi ser, całość mieszamy. Sałatkę przed samym podaniem polewamy miodowym sosem i posypujemy tartym parmezanem.
Smacznego!
Hmm, ja tez kocham wszystkie składniki tej sałatki i sosu wiec obawiam sie że rzeczywiscie NAPRAWDĘ NAPRAWDĘ NAPRAWDĘ jest OBŁĘDNE!!!!!
OdpowiedzUsuńps. kiedy będzie można zamawiać Twoje dania w formie cateringu??????????
nie wiem, ale to nie pierwsze pytanie tego typu, więc może powinnam się pochylić nad tą sprawą ;)
Usuńprzychylam się żebyś się pochyliła!:)
OdpowiedzUsuń:D
Usuńprzepyszna sałatka! polecam!!!! absolutnie.:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje! Sama jej dawno nie robiłam, ten komentarz mi o niej przypomniał :) Pozdrawiam
Usuńhttp://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/kuskus/salatka_obledna/przepis.html kopia przepisu z kwestii smaku, nawet nie inspiracja, skopiowane prawie słowo w słowo, czasem warto dodać źródło hmm.. "inspiracji"- a sałatka przepyszna- od wielu lat korzystam z przepisu z kwestii
OdpowiedzUsuńZawsze podaję źródło - bardzo proszę spojrzeć pod nazwę dania :) "wg Kwestia Smaku". Często korzystam z tej strony i nigdy się z tym nie kryję. Cieszę się, że sałatka smakuje. Pozdrawiam serdecznie!
Usuń