wtorek, 25 lutego 2014

kurczak z pomidorkami koktajlowymi, serem camembert i pieczonymi batatami

Z miłości do ziemniaków byłam znana przez całe dzieciństwo. Tata i Babcia do dziś wspominają jak wyjadałam gorące kartofle prosto z garnka, a po obfitym obiedzie polowałam jeszcze na zimne resztki. I tak sobie teraz myślę, że...musiałam być pociesznym, mało wybrednym i niedrogim w chowaniu dzieckiem ;) Jak ja tęsknię do tego beztroskiego okresu!
Czasy zmieniły się diametralnie - wyrosłam, a moje podniebienie się zmieniło. I choć ziemniaki wciąż lubię, jem je teraz bardzo rzadko. Moje upodobania poszły w inną stronę, a kulinarne eksperymenty i chęć smakowania różnych rzeczy sprawiły, że częściej sięgam po inne warzywa. Ale dziś wracam na chwilę do ziemniaków, tylko w mniej codziennej odmianie.

Bataty przyrządziłam sama po raz pierwszy, ale już wiem, że nie ostatni - planuję niedługo wyczarować z nich pyszną zupę. Ich słodycz bardzo pasuje do mięsnych dań, a aksamitny i delikatny smak świetnie współgrają ze świeżymi, aromatycznymi ziołami. 

Poniższe danie wyszło naprawdę smacznie! Możecie się o tym przekonać już od wczoraj, na łamach prężnie działającego Magazynu Obsesje. Serdecznie zapraszam:



kurczak z pomidorkami koktajlowymi, 
serem camembert i pieczonymi batatami


składniki:
(na 2 porcje)


- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- kilka pomidorków koktajlowych
- 6-8 ząbków czosnku
- 1 cytryna
- kilka plasterków camembert (lub innego ulubionego sera)
- 1 duży batat lub 2 mniejsze
- kilka łyżek oliwy
- duża gałązka rozmarynu
- świeżo zmielone sól i pieprz
- do podania: rukola (lub inna ulubiona sałata)


1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Kurczaka myjemy, oczyszczamy i nacieramy oliwą, pieprzem, solą oraz kilkoma igiełkami drobno posiekanego rozmarynu. Piersi wkładamy do żaroodpornego naczynia, obkładamy je pomidorkami, całymi ząbkami obranego czosnku i ćwiartkami cytryny. Słodkiego ziemniaka dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

2. Naczynie z mięsem wstawiamy na blachę, obok układamy kawałki batata (najlepiej na macie do pieczenia lub w innym żaroodpornym naczyniu) skropione oliwą i przyprawione solą oraz pieprzem. Całość pieczemy 30 minut. Po tym czasie układamy na kurczaku plasterki camembert i resztę igiełek ziół. Ziemniaki możemy odwrócić na drugą stronę i również posypać odrobiną świeżego rozmarynu. Blachę wstawiamy z powrotem do piekarnika na 10-15 minut, aż do roztopienia i zrumienienia sera. Danie podajemy na gorąco w towarzystwie świeżej rukoli lub innej sałaty.


Smacznego!

8 komentarzy:

  1. a bataty to tak bez obierania? zjadliwa ta skórka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie obierałam ich tylko mocno wyszorowałam, bo bardzo lubię ziemniaki w łupinkach :) ale jeśli komuś to przeszkadza, to można obrać!

      Usuń
  2. zrobiłam dziś - pycha ;) a jakie to fotogeniczne! ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale super! nie sądziłam, że ktoś aż tak szybko połasi się na ten przepis...choć w sumie to się nie dziwię! jest naprawdę kuszący - danie smakuje tak samo dobrze, jak wygląda :) bardzo się cieszę, że podsunęłam pomysł na obiad. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Fantastyczny przepis na kurczaka. Gratuluję wszystkich dotychczasowych przepisów i zdjęć! I gratuluję też współpracy z prestiżowym Magazynem Obsesje. Miło jest popatrzeć na wytwory Twojego talentu Aniu. Brawo!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam Twoje zdjęcia!
    stałaś się dla mnie niedoścignionym wzorem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rety, dziękuję! Bardzo mi miło :) Staram się ciągle rozwijać w fotografii, sama już widzę progres w porównaniu do pierwszych blogowych zdjęć. Jeśli sama fotografujesz, ćwicz jak najwięcej (i z jak największą radością ;)), a efekty przyjdą na pewno! Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...