niedziela, 23 lutego 2014

hiszpańska tortilla z piekarnika i wspomnienie tapas party w gdańskim Mercado

Ostatnio Trójmiejska Solniczka nas rozpieszcza. Dopiero wyrobiłam się z relacją z jednego spotkania, a zaraz biegnę na drugie! Ale wcale nie narzekam - bardzo lubię te babskie zloty :)
Ostatni miał miejsce w Mercado, hiszpańskim tapas położonym w samym sercu gdańskiego Wrzeszcza. Właściciele knajpki poczęstowali nas swoimi specjałami i zapoznali z nowym menu. Wszyscy miłośnicy kuchni hiszpańskiej powinni zajrzeć do tego lokalu - może akurat znajdą tam coś dla siebie! Ja kuchnię hiszpańską znam mało, dlatego w ramach bliższego zapoznania postanowiłam po spotkaniu przygotować tortillę w domu. Nie wiem, czy pieczenie jest tradycyjnym sposobem jej przygotowania, mnie natomiast taka forma skusiła. Zapiekanka wyszła smacznie, a przepis jest dobrą bazą do dalszego eksperymentowania! 

Poniżej kilka fotek ze spotkania (wszystkie zdjęcia są własnością Mercado) i przepis :)












warzywna tortilla z piekarnika
(wg książki "Tapas - zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem)


składniki:
(na formę o średnicy 24 cm, 4-6 porcji)

- 4 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki (najlepiej kolorowe)
- 3 ugotowane ziemniaki
- 5 jajek
- 75 g kwaśnej śmietany
- 150 g startego sera (najlepiej hiszpańskiego, ale ja użyłam cheddara)
- mały pęczek szczypiorku
- świeżo zmielone sól i pieprz
- olej do smażenia i wysmarowania blachy


1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. Dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, całość dusimy ok. 8 minut, studzimy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z warzywami.

2. W misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną, serem i szczypiorkiem. Do mieszanki dodajemy zawartość patelni, doprawiamy solą oraz pieprzem. Masę przekładamy do natłuszczonej formy (zazwyczaj tego nie robię bo do moich naczyń nigdy nic nie przywierało, ale tym razem miałam trochę kłopotów więc polecam lekko naoliwić blaszkę), wygładzamy powierzchnię i wstawiamy zapiekankę na 35 minut do piekarnika. Po tym czasie sprawdzamy czy środek tortilli jest już ścięty, jeśli nie - dopiekamy kolejne 10-15 minut.

3. Tortillę możemy podać od razu na ciepło lub lekko wystudzić, pokroić na mniejsze kawałki, nadziać na szpikulce i podawać w formie zimnej przekąski.


Smacznego!  

P.S. Danie jest dość łagodne. Jeśli wolicie bardziej wyraziste smaki, polecam dodać zielone oliwki lub jakąś hiszpańską kiełbaskę. Powinno być smaczne :) 

4 komentarze:

  1. ach to blogerskie życie. czyżby same przyjemności?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sumie to raczej same przyjemności! :) czasem gdzieś się pojawia przebłysk lekkiego niepokoju, że mam bloga i jakby nie patrzeć "muszę" go prowadzić, bo nie po to zakładałam, żeby teraz rezygnować ;)

      Usuń
  2. Możesz spokojnie kontynuować i zdecydowanie rozwijać zakładkę KUCHNIA HISZPANSKA:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki jest plan ;) tylko tyle innych pomysłów w głowie więc nie wiem kiedy będzie kolejny hiszpański wpis...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...