środa, 22 stycznia 2014

ryżowe ciasteczka z orzechami brazylijskimi

Dziś na blogu trochę bardziej orientalnie. Orzechy brazylijskie i ryżowa mąka długo czekały na swój dzień - oto nadszedł! Te aromatyczne ciastka są naprawdę pyszne i oryginalne w smaku. Długo poleżą i świetnie smakują ze świeżo zaparzoną kawą. Jeśli wolicie inne orzechy lub zależy Wam na dodaniu ulubionych przypraw, nie ma najmniejszego problemu z modyfikacją ciastek - myślę, że mogą smakować pysznie w różnych wariacjach!

Przepis znajdziecie również na łamach Magazynu Obsesje. Zachęcam Was do zajrzenia na strony tego e-czasopisma.

P.S. A orientalne ciasteczka niech będą zapowiedzią kolejnego wpisu - już niedługo relacja z kulinarnego spotkania w indyjskiej restauracji Ganesh! 




ryżowe ciasteczka 
z orzechami brazylijskimi


składniki:
(na ok.40-50 sztuk)

- 200g miękkiego masła
- 150g brązowego cukru
- jajko + żółtko 
- 300g mąki ryżowej
- 100g zmielonych orzechów brazylijskich (lub innych ulubionych)
- kilka całych orzechów brazylijskich do dekoracji
- pół łyżeczki kardamonu (najlepiej świeżo utartego)
- pół łyżeczki cynamonu


1. W średniej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i żółtko, przesianą mąkę, zmielone orzechy oraz przyprawy. Całość miksujemy na gładką konsystencję. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. 

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ze schłodzonego ciasta formujemy małe kulki (wielkości włoskiego orzecha), układamy je w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem i delikatnie spłaszczamy łopatką. Na środku każdego ciastka układamy kawałek orzecha. Całość pieczemy 20 minut, studzimy przed podaniem. 


Smacznego!  

7 komentarzy:

  1. znam ten przepis i znam ten smak i musze powiedziec ze smak jest jeszcze fajniejszy niż przepis!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wg mnie to idzie w parze ;P chyba, że sugerujesz że mogłam lepiej przedstawić ten przepis? ;)

      Usuń
  2. Znakomite te ciasteczka z orzechami gigantami. Na smaki indyjskie poczekam!. A jeśli zaserwujesz Aniu coś tureckiego to będę też bardzo zaciekawiona, bo niedługo tam się wybieram..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej! to jest dopiero wyzwanie :) postaram się mu sprostać i w najbliższych tygodniach przygotować coś tureckiego! pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Świetny przepis....pozwolę sobie wykorzystać...:-) . Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo proszę :) mam nadzieję że posmakują! Również pozdrawiam

      Usuń
  4. 42 yr old Project Manager Stacee Franzonetti, hailing from Leduc enjoys watching movies like "Corrina, Corrina" and Inline skating. Took a trip to Su Nuraxi di Barumini and drives a Tundra. sprawdz ta witryne

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...