piątek, 3 stycznia 2014

kanapkowe pasty na bazie naturalnego twarożku

Po końcówce roku, obfitującej w wiele dań mięsnych (z resztą przepysznych, bo domowych!), z nieskrywaną przyjemnością wracam do codziennych przyzwyczajeń kulinarnych i ukochanych past do pieczywa. Po świątecznych tradycyjnych daniach mam chęć na oliwki, suszone pomidory, wędzone ryby oraz świeże zioła i warzywa. To wszystko znajdziecie w poniższych przepisach. Szczególnie polecam cytrynową pastę z pstrągiem - jest bardzo orzeźwiająca! Pasta z oliwkami wymaga nieco dłuższego przygotowania, ale również jest warta wypróbowania. Kto lubi kanapkowe smarowidła na pewno się nie zawiedzie!




pasta z oliwkami i suszonymi pomidorami


składniki:
- 150g twarożku naturalnego
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka oliwy
- 100g oliwek (najlepiej mieszanych, zielonych i czarnych)
- 50g suszonych pomidorów
- łyżeczka tymianku lub rozmarynu (najlepiej świeżego)
- świeżo zmielone sól i pieprz


1. Cebulę obieramy, kroimy w grubszą kostkę, szklimy na oliwie i studzimy. Oliwki oraz suszone pomidory odsączamy z zalewy i siekamy na mniejsze kawałki. W miseczce łączymy twarożek z warzywami i oliwkami, doprawiamy tymiankiem oraz solą i pieprzem. Pastę schładzamy przed podaniem. Przechowujemy w lodówce 2-3 dni. 


cytrynowa pasta z wędzonego pstrąga 


składniki:
- 150g twarożku naturalnego
- 200g wędzonego pstrąga
- sok z połowy cytryny
- łyżka posiekanego szczypiorku
- łyżka posiekanego koperku 
- świeżo zielone sól i pieprz


1. Do miseczki wrzucamy rybę podzieloną na mniejsze kawałki, zalewamy ją sokiem z cytryny. Dodajemy twarożek oraz posiekany szczypiorek i koperek. Całość mieszamy widelcem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Pastę schładzamy przed podaniem. Przechowujemy w lodówce 2-3 dni. 


Smacznego!

4 komentarze:

  1. A czy zamiast pstraga probowalas z makrela? Pozdrawiam. Czytelniczka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makrelę lubię najbardziej rozdrobnioną z posiekaną cebulką i odrobiną oliwy oraz mnóstwem koperku! Nie próbowałam jej z twarożkiem, ale może kiedyś jeszcze sprawdzę jak smakuje w tym połączeniu :)

      Usuń
    2. Ja juz sprobowalam i polecam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...