niedziela, 17 października 2021

aromatyczny dahl z kalafiora, soczewicy i szpinaku

Dzień dobry! Dziś zostawiam Was z przepisem na aromatyczny dahl z kalafiorem, soczewicą i szpinakiem. Ostatnio kalafior to mój największy przyjaciel ;) Po tym linkiem (KLIK) znajdziecie wszystkie blogowe przepisy z jego wykorzystaniem. Smacznego!

dahl z kalafiora, soczewicy i szpinaku


składniki:
(na 6 porcji)

- po pół łyżeczki: kolendry, gorczycy, kardamonu, curry, mielonych goździków, mielonego imbiru, szczypta chili
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 nieduża cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 kalafior, podzielony na małe różyczki
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
- 200 g czerwonej soczewicy, opłukanej
- 750ml mleka kokosowego
- 200 g świeżego szpinaku
- świeżo zmielone sól i pieprz

W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy mieszankę przypraw, smażymy 2-3 minuty mieszając drewnianą łyżką, aż uwolni się aromat a przyprawy lekko się zarumienią. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy kilka minut. Dodajemy różyczki kalafiora oraz marchewkę, mieszamy. Dosypujemy soczewicę, dolewamy mleko kokosowe oraz szklankę wody. Zawartość garnka dokładnie mieszamy, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez ok.15-20 minut, aż do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy szpinak, mieszamy aż zwiędnie, doprawiamy do smaku. Curry podajemy na gorąco z ryżem, posypane kolendrą lub pietruszką.


Smacznego!



Przepis pochodzi z książki "Zielono&zdrowo".




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...