środa, 17 czerwca 2020

orzechowo-kokosowa tarta z sezonowymi owocami, wegańska i bezglutenowa

Czerwiec i lipiec to w mojej rodzinie kumulacja imienin. I to dobra okazja by poczęstować gości domowym ciastem ze słusznym dodatkiem sezonowych zbiorów. Czuję się coraz pewniej w deserach bezglutenowych i wegańskich, wciąż też staram się ograniczać dodatkowy cukier ciesząc się jedynie z tego naturalnie występującego w owocach. Dziś pozostawiam Wam pomysł na prostą, niewymagającą pieczenia tartę. Robi się szybko, a jedyne czego potrzebuje to schłodzenia dla lepszego krojenia.

Smacznego!  

tarta orzechowo-kokosowa z owocami sezonowymi


składniki:
(na formę o średnicy 24cm)

spód
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1 szklanka orzeszków ziemnych
- pół szklanki migdałów
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka dżemu/miodu (opcjonalnie wody)

masa
- 250 g masła orzechowego (najlepiej jak najbardziej płynnego)
- 150 g jogurtu kokosowego

do dekoracji
- ulubione owoce sezonowe


Wszystkie składniki spodu (oprócz dżemu) miksujemy na jednolitą masę, na koniec wcieramy dżem, by ciasto nabrało lepkości. Masą wylepiamy spód formy pamiętając o wyższych brzegach. Spód schładzamy w lodówce. W międzyczasie mieszamy masło orzechowe z jogurtem kokosowym na jednolitą masę, wykładamy na spód. Ciasto dekorujemy sezonowymi owocami i schładzamy 2-3h przed podaniem.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...