sobota, 29 lutego 2020

curry z dynią, ciecierzycą, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Curry to danie obiadowe które w tym roku przeważa na moim stole. Na publikację czekają jeszcze dwa fajne przepisy w dalekowschodnich klimatach, ale zacznę od tego, z którego korzystam najczęściej. To aromatyczne, lekko słodkie i delikatnie pikantne danie. Miękka struktura ciecierzycy i dyni stoi w kontraście do na wpół świeżych liści szpinaku i jędrnych pomidorków, co czyni potrawę jeszcze bardziej intrygującą. Miska takiego curry ma na mnie zawsze dobroczynny wpływ! Spróbujcie i Wy :)


curry z dynią, ciecierzycą, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
(wg przepisu z Kwestii Smaku)


składniki:
(na 6-8 porcji)

- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
- mielone przyprawy (po 1,5/2 łyżeczki): kminu, cynamonu, kolendry, kurkumy, słodkiej i ostrej papryki, kardamonu
- 1 słoiczek ciecierzycy z zalewy
- 600 g obranej dyni
- szklanka passaty pomidorowej lub puszka pomidorów
- puszka mleczka kokosowego
- kilka garści świeżego szpinaku
- kilkanaście pomidorków koktajlowych 


W dużym garnku, na 2 łyżkach mleka kokosowego, dusimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir - całość chwilę smażymy. Dosypujemy przyprawy i dolewamy odrobinę mleka kokosowego, smażymy do uzyskania konsystencji pasty. Dodajemy odsączoną ciecierzycę, pokrojoną w niedużą kostkę dynię, passatę, resztę mleczka kokosowego i szklankę wody, doprawiamy solą. Curry dusimy pod przykryciem przez ok.20-30 minut, aż sos zgęstnieje a dynia zmięknie. Na koniec dorzucamy szpinak i przepołowione pomidorki koktajlowe, pozostawiamy w garnku przez kilka minut, aż zielone liście lekko zwiędną.    


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...