Dania jednogarnkowe są u mnie ostatnio w cenie. Coraz częściej też sięgam po zapomniane na moment bakłażany. Z połączenia tych dwóch rzeczy powstało smaczne i sycące danie, które wystarczy na niejeden pożywny obiad. Fani ostrzejszych smaków mogą dodać chili. Ja jednak wolę delikatną, kokosową wersję przełamaną nutą świeżej kolendry. Korzystajcie z przepisu póki pogoda jeszcze sprzyja ciepłym posiłkom.
Dobrego piątku i miłego weekendu.
pieczone curry kokosowe z dynią, ciecierzycą i bakłażanem
(inspirowane przepisem z książki "Smakowita Ella" E.Woodward)
składniki:
(na duży garnek)
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 puszka pomidorów
- 3 cm kawałek świeżego imbiru
- 0,5 kg świeżej dyni*
- 1 średni bakłażan*
- 1 puszka ciecierzycy
- świeżo zmielone sól i pieprz
- świeża kolendra
- do podania: ryż, kasza gryczana lub makaron
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W dużym garnku zagotowujemy mleko kokosowe, pomidory oraz obrany i starty na tarce świeży imbir, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. W międzyczasie kroimy w 2 cm kostkę obraną dynię oraz bakłażana. Warzywa dodajemy do garnka, naczynie (wraz z przykrywką) wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie dodajemy odsączoną ciecierzycę oraz pół pęczka drobno posiekanej kolendry. Danie pieczemy kolejne pół godziny. Podajemy z ulubionymi dodatkami, posypane świeżą kolendrą.
*Jeśli nie przepadasz za bakłażanem czy dynią do curry dobrze nadaje się również cukinia, kalafior czy bataty.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz