Tym razem tydzień zaczynam na zielono! :) Każdy, kto ceni domowe pasty na pewno skusi się na tę poniższą. Jest ekspresowa w wykonaniu, kremowa i bogata w witaminy dzięki dużej zawartości świeżych ziół. Świetnie nadaje się na śniadanie, jak i na przekąskę - np. jako dodatek do słupków chrupiących warzyw.
Dobrego dnia.
pasta kanapkowa z mozzarellą i ziołami
(wg przepisu z książki "Razem w kuchni" Zosi Cudny)
składniki:
- 250 g miękkiego białego sera mozzarella
- 1 pęczek pietruszki
- duża garść listków bazylii
- pół małej cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo zmielone sól i pieprz
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji pasty. Przeskładamy do szczelnego naczynia i przechowujemy w lodówce przez kilka dni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz