poniedziałek, 4 kwietnia 2016

chlebek bananowy z borówką i orzechowo-cynamonowym jogurtem

Od jakiegoś czasu szukam alternatywy dla moich nudnych (aczkolwiek bardzo smacznych!) śniadań ;) Domowa granola (KLIK) z bananem i jogurtem króluje o poranku niezmiennie już od ponad roku... czas chyba urozmaicić smaki tej część dnia! Zaczęłam dość delikatnie, bo jakby nie patrzeć, banan i jogurt nadal stanowią żelazne składniki - zmieniłam tylko formę ich podania i dodałam kilka elementów. Nowa odsłona śniadania gotowa. 
Chlebek długo zachowuje świeżość dlatego wystarczy na kilka posiłków. Świetnie też sprawdzi się jako przekąska w pracy. Nie jest zbyt słodki więc jeśli lubicie takie smaki dodajcie do surowego ciasta 1-2 łyżki miodu lub posmarujcie gotowy wypiek ulubioną konfiturą.

Dobrego początku tygodnia :)   


chlebek bananowy z borówką i orzechowo-cynamonowym jogurtem


składniki:
(na małą keksówkę)

chlebek
- 250 g dojrzałych bananów (mniej więcej 2 duże banany, waga bez skórki)
- 2 jajka
- 120 g mąki pszennej razowej
- 100 g świeżych borówek lub jagód
- pół łyżeczki sody

dodatki
- jogurt naturalny
- orzechy
- cynamon


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Banany blendujemy z jajkami. Do masy dodajemy mąkę oraz sodę, całość miksujemy na jednolitą konsystencję. Na koniec dorzucamy borówki i łączymy je delikatnie z ciastem za pomocą łyżki. Natłuszczoną lub wypełnioną papierem do pieczenia keksówkę napełniamy masą. Chlebek pieczemy przez ok 40-50 minut, do uzyskania suchego patyczka. Studzimy. Podajemy z jogurtem, orzechami i cynamonem.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. ......lubię takie przepisy......5 skladników i jest co jeść.......podoba mi się konsystencja chlebka....... a te jagody w środku wyglądają świetnie....
    pozdrawiam, Ursa z Kapsztadu.......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konsystencja jest bardzo przyjemna, dość zwarta - jogurt świetnie do tego pasuje. Pozdrawiam! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...