piątek, 8 kwietnia 2016

5# buraczkowe piątki! zupa krem

Często zastanawiam się, co takiego urzeka mnie najbardziej w buraczkach. Na pierwszy plan wysuwa się słodkawy smak oraz piękny, głęboki kolor. Zaraz potem jest ogólna i całoroczna dostępność oraz łatwość w przechowywaniu i obróbce. Nie przeraża mnie nawet ich farbująca natura - jakoś sobie z tym radzę, choć coraz częściej myślę o zakupie rękawiczek. :) 
Lubię buraczki pod każdą postacią, a tyle jeszcze ich odsłon przede mną! Co powiecie na burgery, makarony, a nawet desery?
Dziś serwuję Wam nieskomplikowany przepis na krem z pieczonych buraczków. Składników jest niewiele, dzięki temu warzywo dominuje nie tylko kolorystycznie. Ta zupa, podana z kilkoma dodatkami, ujmuje mnie swoją prostotą i naprawdę dobrym smakiem.



krem z pieczonych buraczków


składniki:
(na ok.6 porcji)


- 6 średnich buraczków
- 1,2-1,5 litra wody
- mała porcja włoszczyzny
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 duże jabłko
- świeżo zmielone sól i pieprz
- sok z połówki cytryny

do podania
- pokruszona feta
- koperek
- gotowane ziemniaki


Buraczki myjemy, owijamy folią aluminiową i pieczemy w 200 stopniach przez godzinę. W międzyczasie gotujemy bulion na włoszczyźnie i przyprawach. W dużym garnku rozgrzewamy masło i szklimy na nim posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko, obrane i rozdrobnione buraczki oraz ugotowaną włoszczyznę. Całość zalewamy bulionem (zacznijmy od 1,2 litra). Zupę gotujemy ok.10-15 minut po czym blendujemy ją na gładką konsystencję. Jeśli krem jest za gęsty dodajemy pozostały bulion. Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok z cytryny. Podajemy z ziemniakami, pokruszoną fetą i koperkiem.   


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...