poniedziałek, 5 października 2015

indyk z ziemniakami hasselback

Od kilku lat rzadko jadam ziemniaki, choć w nastoletnich latach było to moje ulubione warzywo :) Bulwy generalnie zamieniłam na ryż i kaszę, ale zdarza się że do nich wracam. Jakiś czas temu natknęłam się na ciekawy sposób przyrządzania ziemniaków - nacięte w cienkie plasterki, wysmarowane masłem z ziołami smakują niestandardowo, a i wyglądają niecodziennie! Ich przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu więc poniższy przepis polecam na szczególną okazję, gdzie dłuższy proces przygotowania nie będzie miał takiego znaczenia. Czyż nie wyglądają pięknie? ;)

Dobrego poniedziałku - niech będzie początkiem udanego tygodnia!



indyk z ziemniakami hasselback


składniki:
(na 2 porcje)

- 4 ziemniaki (w miarę równej wielkości)
- 2 łyżki masła
- łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego
- świeżo zmielone sól i pieprz

- 2-3 sznycle z piersi indyka
- łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego
- świeżo zmielone sól i pieprz
- 2-3 łyżki oliwy
- duży pomidor
- kilka plastrów fety
- garść oliwek
- papryczka chili, oczyszczona i pokrojona w plasterki

do podania
- świeża sałata z ulubionymi dodatkami


Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Ziemniaki szorujemy i nacinamy ostrym dużym nożem w cieniutkie (ok. 2 mm) plastry, pamiętając by nie przeciąć warzywa do samego końca (idealnym sposobem będzie ułożenie ziemniaka na drewnianej łyżce - jej krzywizna zapobiegnie całkowitemu rozcięciu). Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy rozmaryn oraz sól i pieprz. Mieszanką, przy użyciu pędzelka, smarujemy ziemniaki starając się dotrzeć pomiędzy każdy z plasterków. Warzywa układamy w dużym naczyniu żaroodpornym i pieczemy 30 minut. W międzyczasie sznycle marynujemy w oliwie z dodatkiem rozmarynu oraz soli i pieprzu. Rozgrzewamy patelnię i obsmażamy indyka po ok. 5 minut z każdej strony, aż kotleciki się zezłocą. Mięso dokładamy do podpieczonych ziemniaków przekładając je kolejno plastrami pomidora i fetą oraz posypując oliwkami i papryczką chili. Całe danie pieczemy kolejne 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a mięso z dodatkami się podgrzeje i dodatkowo zarumieni. Potrawę podajemy ze świeżą sałatą.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ziemniaki wyglądają imponująco!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I super smakują :) Odrywasz płatek po płatku i jesz! Tylko trzeba pilnować, żeby były dopieczone i miękkie ;)

      Usuń
  2. 49 yrs old Database Administrator III Jilly Bottinelli, hailing from Shediac enjoys watching movies like "Swarm, The" and Kitesurfing. Took a trip to Strasbourg – Grande île and drives a Ferrari 625 TRC Spider. kliknij tutaj teraz

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...