czwartek, 6 sierpnia 2015

puszyste placki ze śliwkami i cynamonem

Do jedzenia śliwek nie trzeba mnie przekonywać. Do stania nad patelnią i smażenia placków już bardziej ;) Ale odkąd poznałam poniższy przepis i ta czynność jest znacznie przyjemniejsza. Muszę przyznać, że oprócz tradycyjnych "maminych" placków z jabłkami (przepis znajdziecie TUTAJ) te są zdecydowanie najsmaczniejsze. Więc jeśli brakuje Wam pomysłu na niezawodne i smaczne weekendowe śniadanie (które zbliża się przecież wielkimi krokami), oto on! Koniecznie dajcie znać, jeśli zdecydujecie się wypróbować tę recepturę w swoich kuchniach - jestem ciekawa czy i Wam tak przypadnie do gustu.


puszyste placki ze śliwkami i cynamonem
(wg przepisu z Kwestii Smaku)


składniki:
(na ok.10 placków)

- 180 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- szklanka śliwek pokrojonych w średnie plastry

do podania
- cukier puder
- syrop klonowy lub daktylowy


Jogurt, jajka i olej miksujemy, dodajemy przesianą mąkę, proszek, cynamon i cukier - całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Kładziemy na niej po dużej łyżce ciasta (do swoich placków użyłam silikonowych obręczy, dzięki czemu zachowały okrągły kształt; nie jest jest to jednak niezbędne) w średnich odstępach. Na cieście układamy plastry śliwek i placki smażymy po ok.2-3 minuty z każdej strony, na umiarkowanym ogniu, aż do zarumienienia. Gotowe placki podajemy na ciepło, wedle upodobania z cukrem pudrem lub słodkim syropem.


Smacznego! 

4 komentarze:

  1. kiedy to czytam, wygląda pięknie, ale kiedy pomyslę, ile trzeba się nastać nad tą patelnią z nieprzywierającym dnem, to mi aż słabo od razu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale dla efektu smakowego się opłaca, od czasu do czasu oczywiście ;)

      Usuń
  2. Wypróbuję, ale bez cynamonu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę :) Powinny być równie dobre! Można też przecież użyć innych owoców, gdyby akurat śliwki nie należały do ulubionych lub zabrakłoby ich w sklepach.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...