sobota, 16 maja 2015

stek z tuńczyka z sosem pomidorowo-kaparowym

Bardzo rzadko jadam inną rybę, niż łososia. I wiem, że to błąd. Dlatego jak tylko nadarzy się okazja, sięgam ostatnio po nowe gatunki i staram się odkrywać ich walory. Tym razem wybrałam tuńczyka, którego znam głównie z wersji zapuszkowanej. Steki z tej ryby mają nieporównywalny smak - dużo bliżej im do konsystencji mięsa, a są od niego znacznie lżejsze! Może ktoś z Was akurat skusi się na taki szybki i zdrowy sobotni obiad? :)

Dobrego, słonecznego weekendu! 


stek z tuńczyka z sosem pomidorowo-kaparowym


składniki:
(na 2 porcje)

- 2 steki z tuńczyka (mogą być mrożone)
- świeżo zmielone sól i pieprz

sos
- 1 świeży pomidor, posiekany w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka kaparów odsączonych z zalewy, drobno posiekanych
- 1 łyżka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
- sok z połówki cytryny
- 3-4 łyżki oliwy

do podania
- ryż (polecam czarny)
- świeża ulubiona sałata
- cząstki cytryny do skropienia ryby


Rybę rozmrażamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy z obu stron świeżo zmieloną solą oraz pieprzem. Zaczynamy przygotowywać ryż pamiętając, że na 5-6 minut przed końcem gotowania zaczniemy przyrządzać rybę. W międzyczasie szykujemy sos mieszając wszystkie jego składniki, aż się dobrze połączą. Rozgrzewamy patelnię grillową i steki z tuńczyka smażymy po ok.3 minuty z każdej strony, aż się delikatnie zarumienią. Rybę podajemy na gorącym ryżu, w towarzystwie pomidorowego sosu i świeżej sałaty. Steki bezpośrednio przed jedzeniem skrapiamy sokiem z cytryny.


Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Bardzo rzadko jadam juz łososia wiec się chętnie przerzuce na tuńczyka. ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie... ja chyba też jadam za dużo łososia! Też będę rozglądać się częściej za tuńczykiem lub innymi rybami.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...