To moje pierwsze bezpośrednie starcie ze szparagami. Szczerze mówiąc to nigdy mnie do nich nie ciągnęło... przy okazji rzadko też wyłapywałam w porę odpowiedni sezon ;) W tym roku postanowiłam spróbować dać im szansę w mojej kuchni. I choć nie mogę zaliczyć szparagów do ulubionych i tęskno wyczekiwanych majowych warzyw, to cieszę się z podjętych prób oraz efektów, które przyniosły. Skłaniam się zdecydowanie ku zielonym roślinom, a w starciu dwóch poniższych przepisów wybieram bardziej wyrazistą tartę. Ale naleśniki też mają swój urok i dla szparagowych miłośników będą nie lada przysmakiem.
Dobrego poniedziałku - oby był zapowiedzią udanego tygodnia! :)
składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- pęczek zielonych szparagów
- kilka plasterków dojrzewającej szynki
- 100 g mozzarelli
- 100 g fety
- świeżo zmielone sól i pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto francuskie kładziemy na wyłożonej papierem blasze, zawijamy jego brzegi do środka tak, żeby stworzył się niewielki, centymetrowy margines z podwójnego ciasta. Arkusz pieczemy ok.20 minut, aż się zarumieni. Ciasto urośnie, ale po wyjęciu z piekarnika wystarczy je nakłuć widelcem. W międzyczasie ucinamy końcówki szparagów i gotujemy je 3 minuty w osolonej wodzie. Warzywa dokładnie odcedzamy i osuszamy (możemy do tego użyć ręcznika kuchennego), każdą sztukę owijamy kawałkiem dojrzewającej szynki. Na upieczonym cieście kładziemy pokrojoną w plasterki mozzarellę. Na serze układamy szparagi, całość posypujemy pokruszoną fetą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tartę pieczemy ok.15-20 minut, aż wierzch się zarumieni. Podajemy na gorąco.
Smacznego!
szafranowe naleśniki ze szparagami
i serem cheddar
składniki:
(na 6-7 naleśników)
naleśniki
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- łyżka oliwy
- pół szklanki mąki
- szczypta soli
- szczypta szafranu
farsz
- pęczek białych szparagów
- 100 g sera cheddar, startego na grubych oczkach
sos
- łyżka masła
- 3-4 łyżki mąki
- 250 ml gorącego mleka
- szczypta soli
- kilka listków bazylii
do podania
- świeże listki bazylii
Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy w niedużej misce na gładką masę. Ciasto smażymy partiami na rozgrzanym oleju, aż cienkie krążki się zarumienią. W międzyczasie zdrewniałe końcówki szparagów odcinamy i gotujemy warzywa przez 4-5 minut, odcedzamy. W niedużym rondelku rozpuszczamy łyżkę masła i mieszając smażymy na niej łyżkę mąki, aż się zarumieni. Dodajemy gorące mleko i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Sos gotujemy ok.15 minut dodając w międzyczasie dla zagęszczenia 2-3 dodatkowe łyżki mąki (jeśli powstaną nam grudki możemy zawartość naczynia zmiksować blenderem). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na dno żaroodpornego naczynia wylewamy 3/4 białego sosu. Każdy naleśnik posypujemy tartym cheddarem, na środku kładziemy kilka ugotowanych szparagów, brzegi ciasta zawijamy, a gotowe naleśniki układamy na sosie. Do pozostałego sosu dodajemy kilka porwanych listków bazylii i polewamy nim wierzch naleśników. Danie pieczemy ok.20 minut. Podajemy na ciepło, posypane bazylią i doprawione świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
O jaaaaaa. ..... ja bym się nie oparła :)
OdpowiedzUsuńTo trzeba się nie opierać, kupić szparagi i zrobić te dania :)
Usuń27 year-old VP Accounting Deeanne Capes, hailing from Maple Ridge enjoys watching movies like Defendor and Blacksmithing. Took a trip to Barcelona and drives a Mercedes-Benz 540K Special Roadster. wykop to
OdpowiedzUsuń