wtorek, 12 maja 2015

pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami

To kolejna pasta (zaraz po fasolowej, którą znajdziecie TUTAJ) wg przepisu z Jadłonomii, wegańskiego bloga Marty Dymek. Skomponowana jest z naprawdę niewielu składników. Nadaje się jako główny dodatek do pieczywa, ale może też stanowić podkład pod inne kanapkowe warstwy. Długo zachowuje świeżość i jest faktycznie bardzo smaczna :) Najlepiej smakuje z domowym razowym pieczywem!


pasta słonecznikowa 
z suszonymi pomidorami
(wg przepisu z Jadłonomii)


składniki:

- 1 szklanka pestek słonecznika moczonego przez godzinę w gorącej wodzie
- 2 suszone pomidory pokrojone w paski
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-4 łyżki wody
- świeżo zmielone sól i pieprz


Odcedzony słonecznik, suszone pomidory, czosnek, zieleninę i sok z cytryny miksujemy blenderem na grudkowatą pastę. Do składników dodajemy po łyżce wody, ciągle miksując, aż pasta osiągnie bardziej gładką strukturę. Na koniec doprawiamy całość świeżo zmieloną solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem.


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...