środa, 14 sierpnia 2024

cukinia Hasselback na pomidorowych strączkach

    Mam kilkoro znajomych lubiących dobre jedzenie (takich cenię i ufam najbardziej! 😅) i często dzielę się z nimi backstagowymi zdjęciami przygotowanych potraw i szkicowym przepisem - bardzo chcę by przygotowali dania szybciej, niż mi uda sie je opracować na blog. Dotyczy to wyjątkowo udanych propozycji i tak też było w tym przypadku. Część z przyjaciół zapytało jak mi się udało tak idealnie naciąć tego pstrąga 😜 ale druga część ruszyła od razu z realizacją. Sezon na cukinię trwa, a ten przepis jest mega prosty (jednogarnkowy, bez używania patelni). Warzywo nabiera wyrazistego smaku i mięsistej konsystencji - plasterkowa konstrukcja pozwala gorącemu powietrzu cyrkulować i cukinia nie jest ani trochę wodnista! Dla mnie bomba  💚

P.S. Nie pytajcie co znaczy "Hasselback", to jakaś szwedzka nazwa. Ale w taki sposób nacinałam i piekłam również ziemniaki (TUTAJ znajdziecie przepis sprzed... 9 lat!).

Mam jeszcze dla Was dwie fajne receptury z wykorzystaniem cukinie - stay tuned!

cukinia Hasselback na pomidorowych strączkach

 

składniki:

(na 4 porcje)

- 4 nieduże cukinie lub 2 średnie (jak u mnie), nacięte w niepełne cienkie plastry*

- 2 puszki pomidorów, krojonych

- 1 słoik/puszka ciecierzycy lub fasoli (białej/czerwonej), odsączonej

- 1 cebula, drobno pokrojona

- 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki

- 2 łyżeczki przyprawy harissa**

- 1 łyżeczka kminu rzymskiego

- świeżo zmielone sól i pieprz

- 3 łyżki oliwy 

- 3-4 łyżki ulubionego sera, drobno potarkowanego


    Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W dużym żaroodpornym naczyniu umieszczamy pomidory, ciecierzycę (lub fasolę), cebulę i czosnek oraz 1 łyżeczkę harrisy i pół łyżeczki kminu rzymskiego. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy naciętą cukinię. Oliwę mieszamy z resztką harissy i kminu - pędzelkiem smarujemy przestrzenie między plastrami warzywa. Cukinię pieczemy 30 minut, po tym czasie posypujemy plastry serem i dopiekamy kolejne 15-20 minut, do zarumienienia. Podajemy na ciepło.

 

* Cukinię ukladamy między 2 drewniane łyżki (położone płasko) i ostrożnie nacinamy w 2-3mm plastry nie przecinając warzywa do końca - zatrzymujemy nóż na drewnianych łyżkach.

** Harrisa to mieszanka chili, czosnku, kolendry i kminu rzymskiego. Jeśli nie macie gotowej przyprawy dodajcie do warzyw poszczególne przyprawy.

 

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...